Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Matovič: Fico-Slota pri moci je omnoho väčší problém ako euroval

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Spájanie hlasovaní o eurovale a o dôvere vláde je pohŕdanie názorom poslancov a tiež nedôstojné vydieranie. Ak k nemu skutočne dôjde, štyria poslanci Národnej rady SR z hnutia Obyčajní ľudia (OĽ) sa na hlasovaní nezúčastnia. Na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente to avizoval ich líder Igor Matovič. Upozornil tiež na to, že najväčšie nebezpečenstvo pri eurovale je hrozba návratu tandemu Fico - Slota k moci.

Zdôraznil, že v prípade spojenia hlasovaní by OĽ nedokázali "jedným tlačidlom" vyjadriť rozdielny názor na dve témy. Sú totiž proti súčasnému eurovalu, ale na druhej strane podporujú vládu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). "V jednom prípade by sme museli hlasovať proti svojmu svedomiu," povedal Matovič. Budúcnosť Radičovej kabinetu v prípade spojenia hlasovaní ohrozuje odmietavý postoj koaličnej SaS k eurovalu. Liberáli naznačili, že euroval nepodporia, ani keď budú hlasovania spojené.
      
Matovič sa nazdáva, že rozpad vládnej koalície by bol pre Slovensko horší ako schválenie alebo neschválenie eurovalu. Spôsobilo by to podľa neho totiž návrat Smeru-SD a SNS k moci. "Návrat tandemu Fico - Slota by malo desaťkrát horšie následky ako neschválenie alebo schválenie eurovalu. Slota a Fico opäť pri koryte je omnoho väčší problém ako euroval. Práve návrat tohto tandemu k moci je najväčšie nebezpečenstvo pri eurovale," zdôraznil Matovič.
      
OĽ by podľa neho za euroval zahlasovali, ak by v ňom boli výnimky, ktoré by chránili záujmy Slovenska. "Aby sme mohli rozhodovať o tom, ktorej krajine požičiame a ktorej nie, aby prípadná pôžička, ktorú by sme sa odhodlali niekomu poskytnúť, bola krytá reálnym majetkom dlžníka. A po tretie, ak by raz politici mali možnosť rozhodovať za ľudí, komu áno a komu nie, a ak by aj pôžička bola zárukami chránená, aby tam bola brzda, ktorá by nám povedala, hop, už viac nepožičiavať. Čiže prijať zákon o rozpočtovej zodpovednosti alebo dlhovom strope," priblížil Matovič, podľa ktorého treba hľadať také riešenie, aby nevzniklo zemetrasenie na finančných trhoch a zároveň, aby boli chránené záujmy SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu