Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Vláda nepadne, je to len hra, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda nepadne, z jej strany ide len o hru. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol líder Smeru-SD Robert Fico, podľa ktorého sa štyri koaličné strany pre euroval moci nevzdajú a nájdu nejaké riešenie.

"Keď čítate pozorne vyjadrenia politikov, ktorí sú zainteresovaní, je preukázateľné, že nikto nemá záujem, aby sa dostali do neriešiteľnej situácie. Som presvedčený, že ak sa hlasovanie o eurovale spojí s hlasovaním o dôvere, bude to len prejav demonštrácie sily. Ničoho iného," vysvetlil Fico.
      
Celú situáciu vníma ako hranie hier v rámci koalície, kde sa každý snaží byť zaujímavý pre nejakú časť verejnosti. "Jedna časť je za euroval, druhá je proti, každý si hľadá svoj priestor medzi voličmi. Vnímam to ako hru, ale je to aj prejav stavu koalície. Táto téma nás vôbec neznervózňuje," uistil.
      
Fico sa domnieva, že súčasné stredo-pravé strany sú príliš krátko pri moci, aby kvôli tomu, že "je nejaký avanturista vo vládnej koalícii", mala padnúť zostava, o ktorej si myslia, že "je najlepšia a najkrajšia na svete". Líder Smeru-SD zopakoval postoj svojej strany, ktorá euroval podporí len vtedy, ak koalícia zabezpečí aspoň 76 hlasov. "Ak nie sú schopní prijať takéto rozhodnutie, nie sú schopní prijať nič," dodal.
      
Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), ktorá je v týchto dňoch na návšteve USA, odkázala, že spojenie hlasovania o eurovale a dôvere vláde "je teoreticky možné". Takýto postup odmieta kritik eurovalu Richard Sulík (SaS), keďže liberáli by to považovali za otváranie dverí Robertovi Ficovi na ceste k moci.
      
Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) Ficove slová komentovať nechcel. "Téma, ktorá je na stole, je tá, že je to vážna otázka, ktorá nás rozdeľuje, ale zároveň platí, že sme ohlásili termín schvaľovania eurovalu na 11. októbra. Ak sa nemýlim, máme ešte takmer tri týždne. Rokujeme a budeme rokovať, ale špekulovať sa mi naozaj nechce," uistil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu