Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sulík bude proti eurovalu bojovať do konca: Pohrozil návratom Fica!

Richard Sulík počas tlačovej besedy Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík počas tlačovej besedy

BRATISLAVA – To, že Sloboda a Solidarita myslí slová o nepodpore eurovalu vážne, je už viac než isté. Svedčia o tom aj dnešné vyjadrenia šéfa parlamentu a SaS Richarda Sulík. Spolu so svojimi 18 poslancami si stojí za tým, že nikto z nich rozšírenie eurovalu nepodporí. Koaličné strany podľa neho otvárajú dvere Ficovmu Smeru.

Všetkých 18 poslancov v utorok prišlo do Liberálneho domu, aby podporili svojho predsedu v snahe odolať v boji proti rozšíreniu eurovalu. „Ak je euroval takou principiálnou vecou, ako vyhlasujú, tak by nemali mať problém hlasovať za. Zatiaľ to však vyzerá ako útoky na premiérku Ivetu Radičovú,“ vyhlásil predseda klubu SaS Jozef Kollár. Euroval by totiž v prípade podpory koalície a opozičného Smeru, ktorý vyhlasuje, že je za euroval, získal dostatok hlasov. Sulík ich konanie označil za „zbabelý alibizmus“.

Poslancov SaS zatiaľ nikto nepresvedčil, že by spojenie hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde malo svoje opodstatnenie. „Naši partneri nám neposkytli vecný argument, prečo je nevyhnutné spájať hlasovanie o eurovale s vyslovením dôvery vláde,“ povedal Kollár. „Zásadne odmietame spájať vyslovenie dôvery vláde s hlasovaním o navýšení eurovalu. Je to len účelové spojenie, nemá najmenší zmysel to takto spájať,“ dodal Sulík.

Prvý, kto prišiel s myšlienkou spojiť toto hlasovanie s vyslovením dôvery vláde, bol predseda Mostu-Híd Béla Bugár a následne sa k nemu pridali aj niektorí poslanci z KDH. Návrh najnovšie podporuje aj minister financií Ivan Mikloš. Peter Muranský  z KDH dokonca vyhlásil, že je čas na zmenu premiéra. A ten, ktorého by videl na poste premiéra najradšej, je bývalý premiér a a stranícky šéf SDKÚ Mikuláš Dzurindu.  

Podľa Sulíka koalícia týmto spôsobom otvára dvere Robertovi Ficovi a jeho strane. Už pred parlamentnými voľbami v roku 2010 politológovia hovorili o možnosti, že SDKÚ spolu so Smerom vytvoria veľkú koalíciu. O snahe Fica zblížiť sa po voľbách s SDKÚ písali aj na stránke WikiLeaks. Šéf Smeru však tieto informácie poprel so slovami, že nejde o oficiálne vyjadrenia.

Predčasné voľby však nie sú až také nereálne. Podľa našich informácií sa už niektoré strany dokonca dohodli s reklamnými agentúrami na predvolebnej kampani. Je preto zrejmé, že s možnosťou predčasných volieb, ktoré by mohli prísť už čoskoro, rátajú.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu