Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lipšic: Zákon o cestnej premávke je signálom pre hazardérov

Daniel Lipšic Zobraziť galériu (2)
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Schválená novela zákona o cestnej premávke je jasným signálom vodičom, ktorí hazardujú so životmi nevinných ľudí, keď sadajú za volant pod vplyvom alkoholu.

Konštatoval to šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic (KDH) v súvislosti s podporou, ktorú novela dostala v utorok (13.9.) od poslancov Národnej rady SR. Tá okrem iného stanovuje, že šofér, ktorý nafúka viac ako jedno promile, môže dostať trest odňatia slobody až na jeden rok.

"Motorové vozidlo, kde je vodič v podnapitom stave, sa stáva nebezpečnou zbraňou pre ostatných účastníkov cestnej premávky a tomu musíme povedať jasné nie," konštatoval Lipšic.

Parlament sa novelou zákona zaoberal po tom, ako mu ju vrátil na dopracovanie prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý namietal dočasnú amnestiu na vyradenie starých vozidiel z evidencie. Táto časť právnej úpravy, ktorá sa nepozdávala ani predstaviteľom samospráv, sa do konečnej podoby zákona nakoniec nedostala.

"Bol to pôvodne návrh poslanecký, my sme vo vládnom návrhu nechceli ten stav meniť. Takto zostane platný súčasný stav. To znamená, že si bude každý musieť formálne to auto odhlásiť a podmienkou toho bude samozrejme aj jeho recyklácia," vysvetlil Lipšic.

Minister poukázal aj na ďalšiu významnú zmenu, ktorá umožňuje šoférovanie 17-ročných pod dohľadom skúseného spolujazdca. Lipšic si od tejto zmeny sľubuje zníženie celkového počtu nebezpečných mladých šoférov na cestách.

"Ten vodič získa bezpečnejšie návyky v tom slova zmysle, že keď bude rok šoférovať so svojim otcom alebo mamou, tak získa aj na neskoršie obdobie bezpečnejšie návyky jazdy, ako keď sadne za volant prvýkrát po autoškole ako 18-ročný, s partiou z diskotéky, ktorá ho skôr bude hecovať, aby išiel rýchlo alebo inak porušoval dopravné predpisy," myslí si šéf rezortu vnútra.

Poukázal pritom, že po zavedení takejto právnej úpravy v Nemecku sa podarilo dosiahnuť zníženie dopravných nehôd mladých vodičov zhruba o 30 percent. "Smrteľné nehody budú vždy, a to aj nehody mladých vodičov. To nie je nejaký všeliek. Ale hlavným cieľom je, aby sme ten počet znížili," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu