Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najväčšou korupciou za Fica boli Wänkeho jablká, tvrdí Lipšic

Minister vnútra Daniel Lipšic
Minister vnútra Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najväčšou korupčnou kauzou za minulej vlády boli Wänkeho jablká. Počas utorkovej parlamentnej rozpravy k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) to vyhlásil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).

„Proste najväčší prípad korupcie za vašej vlády bolo, že niekto potreboval mať doma veľa jablkových kompótov,“ adresoval minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) opozičným kolegom v Národnej rade počas mimoriadnej schôdze iniciovanej opozíciou na vyslovenie nedôvery premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS). Reagoval tak na jeden z dôvodov - korupčnú kauzu Osrblie, pre ktorý chce opozícia na čele so Smerom-SD Radičovú odvolať.

Podľa neho súčasná opozícia podceňuje občanov SR, ak si myslí, že tomu veria. „Súhlasím s jednou vetou podpredsedu parlamentu Roberta Fica, že v rokoch 2006 až 2010 by nikdy poradca vlády nemohol byť za korupciu stíhaný, to podpisujem a s tým súhlasím,“ vyhlásil.

Ako Lipšic zdôraznil, korupcia je všade, no veľký rozdiel okrem jej rozsahu je aj v tom, či sa efektívne odhaľuje a stíha bez ohľadu na to, aké má kto stranícke tričko. Pripomenul, že reálne sa dá odhaľovať iba vtedy, keď sa deje a s odstupom rokov to možné nie je. Práve v odhaľovaní a zverejňovaní korupcie vidí diametrálny rozdiel medzi bývalou vládou Roberta Fica a súčasným kabinetom Ivety Radičovej.

V súčasnosti je tu podľa neho na rozdiel od predchádzajúceho volebného obdobia „odhodlanie a záujem, polícia má voľné ruky a môže stíhať.“ Ako dodal, je pomerne málo ľudí, za ktorých by bol ochotný vo vzťahu ku korupcii dať ruku do ohňa a premiérka Radičová patrí medzi nich.

„Je pravda, samozrejme, že len za predchádzajúcej vlády, ktorej ste boli ministrom, sa mohli krajskému predsedovi KDH stratiť nahrávky telefonických odpočúvaní. Bezpochyby sa tu vyšetrovalo a nahrávky sa stratili a ako si dobre pamätám, bývalý krajský predseda KDH je dnes voľný,“ zareagoval na Lipšica podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák. Vytýkať si podobné záležitosti sa podľa neho nehodí. „Asi ste nesledovali bližšie, čo polícia robila za tie štyri roky bývalej vlády,“ poznamenal. Súčasná vláda nie je podľa neho určite lepšia, odhaľovanie a vyšetrovanie korupcie podľa neho fungovalo aj v predchádzajúcom volebnom období. „Žiadnu Ameriku ani teplú vodu ste neobjavili,“ odkázal Lipšicovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu