Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Hrušovský: Volebné právo pre zahraničných Maďarov je precedens

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Zavedenie volebného práva pre zahraničných Maďarov je nešťastný európsky precedens, ktorý určite nepomôže slovensko-maďarským vzťahom. Myslí si to podpredseda parlamentu a šéf klubu KDH Pavol Hrušovský.

"Obávam sa, že môže vyvolávať skôr zhoršovanie medzištátnych vzťahov ako ich zlepšenie," povedal. Hrušovský nechce dopredu predvídať, aké môže mať tento krok Maďarska následky, ale vníma ho veľmi vážne. "A tomu treba prispôsobiť ďalšie politické postoje SR k tejto problematike," dodal.

Poslanec SaS Martin Poliačik považuje zavedenie volebného práva pre zahraničných Maďarov za neštandardný prvok v rámci Európy. Aký bude mať dopad na medzištátne vzťahy, nevie odhadnúť. Poukázal zároveň, že slovensko-maďarská hranica je tam, kde je a pravidlá prijaté v Maďarsku budú platiť na území tejto krajiny a nie na Slovensku.

O udelení volebného práva zahraničným Maďarom rozhodli frakcie vládnucich strán - Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP). Forma voľby - či budú môcť hlasovať na stranícke kandidátky, alebo budú voliť svojich kandidátov - zatiaľ nie je jasná a rozhodne sa o tom neskôr. Podľa origo.hu sa však zdá, že voľbu z kandidátky poslanci frakcií podporujú viac.

Frakcie tiež rozhodli, že parlamentné voľby v Maďarsku budú jednokolové a v zákonodarnom zbore budú mať zastúpenie aj menšiny žijúce v Maďarsku. Doteraz boli parlamentné voľby dvojkolové. Mandáty v zhruba 200-člennom zákonodarnom zbore budú rozdelené rovnakým pomerom z individuálnych volebných obvodov a z celoštátnej kandidátky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu