Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vláda bude rozhodovať o zrušení koncesionárskych poplatkov

Ján Figeľ, Iveta Radičová a Ivan Mikloš
Ján Figeľ, Iveta Radičová a Ivan Mikloš

BRATISLAVA – Návrh na zásadnú zmenu spôsobu financovania verejnoprávnych médií, ktorý prináša zrušenie tzv. koncesionárskych poplatkov a ich nahradenie každoročným príspevkom zo štátneho rozpočtu dnes posúdi vláda na 56. schôdzi.

Podľa návrhu z rezortu kultúry sa má zrušiť aj ďalší súčasný príjem Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - príspevok zo štátneho rozpočtu, poskytovaný na základe zmluvy so štátom. Výška ročného príspevku pre RTVS sa má odvíjať od hrubého domáceho produktu SR. Podľa návrhu má dostávať 0,142 percenta z HDP. Keďže rozpočet RTVS sa pripravuje skôr, ako je známa výška hrubého domáceho produktu za konkrétny kalendárny rok, výška príspevku sa bude odvíjať od výšky HDP spred dvoch rokov. Ministerstvo kultúry SR chce novelou okrem zrušenia koncesií presadiť aj zvýšenie platu generálneho riaditeľa RTVS zo štvornásobku na sedemnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

V priemere o takmer dve percentá by si mohli k výplate od januára prilepšiť učitelia i odborní zamestnanci v školstve. Vláda dnes posúdi novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, v ktorej sa navrhuje aj táto zmena. Naopak, vzdať by sa mali niektorých výhod, na ktoré majú v súčasnosti nárok, ako sú napríklad rekondičné pobyty. Novela prináša zvýšenie platových taríf v priemere o dve percentá u platových tried šesť až 12. Upravia sa aj stupnice platových taríf pedagogických a odborných zamestnancov v platových triedach tak, aby rozdiely medzi 10. a 11. platovou triedou a 11. a 12. platovou triedou boli 12 percent. Od nového roka by si mohli prilepšiť aj začínajúci učitelia. Až do absolvovania adaptačného vzdelávania im zvýšia plat o šesť percent.

Jedna zmena sa má dotýkať aj systému kreditov, ktoré zbierajú učitelia za vzdelávanie, kurzy, školenia či napísanie učebnice a umožňujú im vyššiu mzdu. Novinkou oproti súčasnosti má byť, že učiteľ nebude mať automaticky právny nárok na kreditový príplatok za všetky kredity, ktoré získal. Riaditeľ mu uzná len tie kredity, ktoré na základe jeho posúdenia získal učiteľ za nadobudnuté profesijné kompetencie, ktoré uplatňuje v škole alebo v školskom zariadení. Učiteľ sa bude môcť na postup riaditeľa sťažovať a dožadovať nápravy.

Zánik Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy a jeho zlúčenie s Krajským riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Bratislave prináša novela zákona o Hasičskom a záchrannom zbore. Právnou úpravou sa ustanovia organizačné zmeny, súvisiace aj so znížením počtu okresných riaditeľstiev hasičov.

Zjednodušenie toho, ako povinne zverejňovať objednávky a faktúry, prináša návrh novely infozákona, ktorú dnes majú na stole ministri. Po novom by už nebolo potrebné zverejňovať ich úplné znenie. Postačí, ak povinná osoba bude na svojom webovom sídle v štruktúrovanej a prehľadnej podobe zverejňovať zákonom ustanovené údaje o objednávkach a faktúrach. Alternatívne však zostáva možnosť splniť si povinnosť zverejnením objednávky alebo faktúry. Práve zverejňovanie celých objednávok a faktúr robilo predčasom najmä samosprávam problémy, lebo tzv. malých objednávok a zmlúv napríklad na kancelárske potreby majú veľmi veľa. Vláda napokon zaviedla peňažné limity, ktoré umožnili výnimky zo zverejňovania zmlúv. Navrhovanou novelou sa má znížiť aj administratívna záťaž pri zverejňovaní náročných častí zmluvy ako napríklad technické predlohy, návody, výkresy a podobne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu