Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrušovský: Koalícia akoby v parlamente strácala väčšinu

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Vládna koalícia akoby v parlamente strácala väčšinu a predo dvermi bol začiatok koaličnej krízy. V dnešnej relácii TA3 V Politike, ktorá však bola nahratá vopred už včera, ešte pred rokovaním Koaličnej rady, to povedal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

Problém sa podľa neho netýka len štvrtkového (30. júna) hlasovania o vládnej novele stavebného zákona, ktorá neprešla kvôli hlasom niektorých poslancov SaS. "Minimálne štyria poslanci z SaS si pomaly zakladajú novú politickú stranu. Nemáme istotu, či sú hlasovania vo vláde a v parlamente kompatibilné s programovým vyhlásením vlády," povedal Hrušovský s tým, že si koaličné strany budú musieť tieto otázky navzájom vydiskutovať. "Nie je nič horšie, ako nemať istotu väčšiny," poznamenal Hrušovský.

Keďže nezávislý poslanec Igor Matovič (Obyčajní ľudia) už naznačil možnosť predčasných volieb, moderátorka Alžbeta Vlková sa opýtala predsedu Smeru-SD Roberta Fica, či má s Matovičom nejakú dohodu. "Poďme k podstate veci a nie k táraninám pána Matoviča. Mňa niekedy mrzí, že sa vôbec ľuďmi typu pána Matoviča zaoberáme," vyhlásil predseda Smeru-SD.

"Vnútrokoaličná kríza je permanentná od samotného začiatku fungovania tejto vlády," povedal s tým, že je to dôsledok príliš veľkého počtu rôznorodých subjektov v koalícii. Strany sa podľa neho báli ísť do koalície so silným Smerom-SD a radšej vytvorili "zlepenec" de facto šiestich politických subjektov, ktoré sa teraz nevedia dohodnúť.

"Najväčšia katastrofa pre krajinu je vtedy, keď vládna koalícia venuje väčšinu energie sama sebe," vyhlásil Fico. Koaličné rady podľa neho zasadajú "každú chvíľu", väčšinou však riešia vnútrokoaličné spory.

"Ponúkli sme na začiatku volebného obdobia program, ktorý považujeme za lepší, ako program bývalej vlády," reagoval Hrušovský, podľa ktorého si koaličné strany uvedomujú svoju zodpovednosť. "Dokážeme vládnuť, aj keď nie vo všetkom je zhoda," dodal. Pripomenul, že rôznorodosť bola prítomná aj v bývalej vláde, kde bol ľavicový Smer-SD s pravicovou SNS a ĽS-HZDS. "Kritizuješ túto vládu, ale už len personálne zloženie tvojej (Ficovej, pozn. TASR) vlády vyvolávalo obavy," povedal Hrušovský, podľa ktorého si Smer-SD nedokázal vytvoriť iný koaličný potenciál ako Vladimíra Mečiara a Jána Slotu. Fico reagoval slovami, že každý vidí, aký rozdiel je v stabilite vlády, ktorú viedol on a stabilite súčasnej vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu