Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KDH útočí na SaS: Nech povedia, koho záujmy zastupujú

Pavol Hrušovský Zobraziť galériu (2)
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Vládna koalícia je nekompatibilná, pokiaľ ide o jej schopnosť presadzovať programové vyhlásenie na úrovni vlády a na úrovni parlamentu. Vyhlásil to dnes šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Ostro odsúdil dnešné hlasovanie poslancov SaS, vďaka ktorým neprešlo zvýšenie pokút za čierne stavby.

"SaS bezprecedentným spôsobom, bez toho, aby o tom informovala vopred, odmietla splniť základnú programovú prioritu a my to považujme za hrubé a flagrantné porušenie Koaličnej dohody," povedal Hrušovský.

SaS odkázal, že pokiaľ si myslia, že budú môcť ďalej takto pokračovať a provokovať jednotu koalície, tak je na veľkom omyle. "Všetko má svoje hranice, všetko má svoju trpezlivosť, ale politika musí byť zodpovednou. No toto hlasovanie považujeme za vrchol nezodpovednosti," vyhlásil.

Takýto postoj podľa neho vyvoláva obavy, či SaS to myslí s koalíciou vážne. "KDH je pobúrené týmto hlasovaním a zvažujeme ďalšie kroky, aby sme dokázali osvedčiť, či koalícia je alebo nie je schopná ďalej vládnuť," avizoval Hrušovský.

O aké kroky ide, nepovedal. Rozobrať to chce s partnermi na Koaličnej rade, o ktorej neodkladné zvolanie kresťanskí demokrati požiadali. Podľa jeho slov SaS musí odpovedať na otázku, či chce alebo nechce byť súčasťou koalície a či chce alebo nechce plniť vládny program. "Toto je základný problém, či môže koalícia fungovať bez toho, aby sme nepoznali túto odpoveď jedného z partnerov. Koaličná rada musí pravdepodobne odpovedať, či sme schopní mať väčšinu na presadzovanie vládneho programu," dodal.

Predseda KDH a minister dopravy Ján Figeľ, ktorého rezort novelizáciu stavebného zákona pripravil, tvrdí, že aktuálna situácia okolo čiernych stavieb vyhovuje tým, ktorí zneužívajú súčasný systém, vyhovuje im bezprávie a podporuje developerov a ignorantov. "Nech zodpovedia poslanci SaS, koho záujmy zastupujú," apeluje KDH.

Celkovo sedem poslancov SaS dnes v pléne nepodporilo vládny návrh novely. Buď sa zdržali (Richard Švihura, Szilárd Somogyi, Štefan Tomčo) alebo hlasovali proti (Juraj Droba, Ľudovít Jurčík, Milan Laurenčík). Stanislav Fořt nehlasoval vôbec.

Figeľ v právnej norme navrhoval až desaťtisícové pokuty. Najvyššiu, až do sumy 170-tisíc eur, mal dostať od stavebného úradu alebo inšpekcie ten, kto stavia v chránenom území alebo ochrannom pásme bez stavebného povolenia. Spodná hranica za tento priestupok mala byť 3000 eur.

Návrh zákona upravoval tiež postup stavebného úradu v prípade, že zistí uskutočňovanie nepovolenej stavby, jej zmeny alebo stavby uskutočňovanej v rozpore s právoplatným povolením. "Úrad je povinný bezodkladne, najneskôr do siedmich pracovných dní od zistenia nepovolenej stavby, začať konanie o jej odstránení," navrhoval rezort.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu