Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zdrvený Počiatek: Umrel mi milovaný otec!

Exminister smúti Zobraziť galériu (2)
Exminister smúti

BRATISLAVA - Poslanec Ján Počiatek sa včera dozvedel zdrvujúcu správu. V noci z nedele na pondelok v spánku mu totiž zomrel otec Izidor Počiatek (†79). Podľa našich informácií dôchodcu našla ráno manželka Marta už mŕtveho. Potvrdil nám to samotný exminister financií.

„Môžem vám to potvrdiť, dozvedel som sa to dnes (v pondelok) ráno,“ reagoval Počiatek. Jeho otec sa narodil v roku 1932 v okrese Považská Bystrica. Takmer celý život pracoval v diplomacii ako odborník na problematiku juhovýchodnej Ázie. Za komunizmu pôsobil na veľvyslanectve v Jakarte. V roku 1970 mu však režim znemožnil pokračovanie kariéry kvôli otvorenej propagácii reforiem.

Podľa medializovaných informácií  ho ŠtB od roku 1973 evidovala ako tajného spolupracovníka v rozviedke aj kontrarozviedke pod krycím menom Jupiter. Mal informovať o diplomatoch akreditovaných na ambasáde USA v Prahe. Od tohto momentu mohol opäť cestovať do zahraničia.  

Z materiálov ŠtB tiež vyplýva, že ho Verejná bezpečnosť vyšetrovala v roku 1988 za trestný čin, ktorý mali spáchať jeho synovia. Izidor Počiatek ho mal pomôcť zahladiť. Po revolúcii mal vo veľkom objeme obchodovať s valutami a plánoval aj dovážať ojazdené mercedesy a náhradné autodiely z Rakúska formou darovacích zmlúv cez hraničný priechod Berg, kde bola do ulievania cla zainteresovaná účtovníčka tamojšej colnice.

Týždenník Domino fórum napísal, že sa otec bývalého ministra živil aj sprostredkovaním predaja opotrebovanej zahraničnej elektroniky, ktorá nebola v Československu dostupná. V roku 1995 sa stal veľvyslancom v Bielorusku, kde pôsobil do roku 1999.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu