Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bývalý šéf daňového riaditeľstva Mikulčík bude Miklošov poradca

Miroslav Mikulčík
Miroslav Mikulčík

BRATISLAVA - Bývalý šéf Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík bude poradcom ministra financií SR Ivana Mikloša pre projekt UNITAS, ktorým sa má zjednotiť výber daní, odvodov a ciel. Mikulčík akceptoval Miklošovu ponuku. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny.

Hovorca premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) Rastislav Baťo na margo toho povedal, že je to rozhodnutie a zodpovednosť ministra financií. Podobne reagoval aj líder Mosta-Híd Béla Bugár. Podľa nezávislého parlamentného poslanca Igora Matoviča by sa takíto ľudia mali držať na kilometre od verejnej správy.

Ako uviedol denník, Mikulčík má však ďalší problém, v miliónovej zákazke na vybudovanie informačného systému mal cez dodatok vyrokovať zmenu subdodávok. Dôveryhodný zdroj pre Hospodárske noviny uviedol, že pôvodného subdodávateľa nahradí skupina firiem, kde je aj CSC Computer Sciences. V tejto firme, podľa internetového výpisu z obchodného registra, bol Mikulčík deväť rokov konateľom. CSC by mala na tom zarobiť približne milión eur.

Minister Mikloš tvrdí, že nevie, ako Mikulčík postupoval. Podstatné pre neho je, aby sa dosiahlo výrazné zníženie fixnej časti nákladov na projekt. Mikulčík mal dosiahnuť zníženie vo výške 34 miliónov eur a podľa všetkého aj zmenu subdodávateľov.

Zmluvu na zjednotenie výberu daní podpísal bývalý minister financií Ján Počiatek (Smer-SD). Projekt má realizovať spoločnosť IBM. Zákazku preveruje aj Európsky úrad boja proti korupcii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu