Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Radičová: Farmafirmy zavádzajú, lebo vláda chce znížiť ceny

Iveta radičová
Iveta radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - List veľvyslancov týkajúci sa liekovej reformy, ktorú vláda schválila minulý týždeň, považuje predsedníčka vlády Iveta Radičová za pokračovanie zavádzajúcich lobistických aktivít veľkých farmaceutických firiem.

Ako informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, v odpovedi, ktorú dnes veľvyslancom premiérka poslala, zdôraznila, že "najdôležitejším princípom oboch návrhov zákonov je výrazné zvyšovanie transparentnosti a zodpovednosti v slovenskom zdravotníctve".

Cieľom reformy je znížiť ceny liekov pre pacientov a ušetrené peniaze použiť na zvyšovanie kvality zdravotnej starostlivosti poskytovanej pacientom na Slovensku. Ceny liekov by mali po schválení reformy klesnúť na druhú najnižšiu úroveň v EÚ. Návrhy zákonov zároveň pomáhajú odstraňovať plytvanie verejnými zdrojmi, znižujú riziká klientelizmu a konfliktov záujmov pri regulácii a predpisovaní liekov.

"Bez takýchto zmien nie je možné zvýšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti. V zdravotníctve sa stráca príliš veľa peňazí bez toho, aby priniesli úžitok pacientom. Vláda SR toto plytvanie zastaví," zdôraznila Radičová. Návrhy zákonov prešli štandardným legislatívnym procesom, ministerstvo zdravotníctva o nich opakovane rokovalo so všetkými relevantnými subjektmi a akceptovalo alebo čiastočne akceptovalo 838 pripomienok.

Veľvyslanci siedmich štátov Európskej únie požiadali v stredu 8. júna premiérku Radičovú listom o zmeny v zákone o liekoch a zákone o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Ako informovala premiérka, išlo o veľvyslancov z krajín, v ktorých sú veľmi silné farmaceutické spoločnosti – Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko, Veľká Británia a USA. „Považujem to za čistý lobing. Je to nad rámec diplomacie a politickej slušnosti,“ vyhlásila Radičová po minulotýždňovom rokovaní kabinetu. List podľa nej neobsahoval žiadne konkrétnosti okrem toho, že má vláda rešpektovať požiadavky farmaceutických firiem. List premiérka označila za pokus o zásah do transparentnosti a do riešenia konfliktu záujmov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu