Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Bugár o schválenej novele: Ako poznám prezidenta, určite to vráti

Béla Bugár
Béla Bugár

BRATISLAVA - Schválenie novely zákona o jazykoch menšín je napriek okliešteniu v parlamente podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára dobrou správou. „Je to rozumný kompromis, my sme chceli oveľa viac, kolegovia chceli oveľa menej, ale je to krok vpred. Môžem zagratulovať Slovensku, že má takýto zákon,“ povedal po schválení novely. Schválenie podľa neho zastabilizuje právny systém voči menšinám a tým nepriamo aj demokraciu na Slovensku.


Bugár však očakáva, že prezident Ivan Gašparovič novelu parlamentu vráti na opätovné prerokovanie. „Nechcem povedať, že si na to zoberiem jed, to určite nie, ale predpokladám, ako poznám pána prezidenta, že to určite vráti,“ vyhlásil. Teší ho preto, že za novelu hlasovalo 78 poslancov, čo vytvára predpoklad na prelomenie veta. Na opätovné schválenie vráteného zákona je potrebných 76 hlasov.

Za najdôležitejšie body nového znenia považuje Bugár zníženie kvóra z 20 na 15 percent s tým, že získať viacjazyčný status bude pre obec jednoduchšie, ako oň prísť. Zdôraznil, že rozšírenie práv používať menšinový jazyk nijako neohrozí národnostnú väčšinu, ako to hovorila opozícia. „To bolo obyčajné klamstvo, čo vieme dokázať,“ podčiarkol.

Novelu z dielne podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolfa Chmela (Most-Híd) dnes snemovňa schválila hlasmi 78 koaličných poslancov, platiť by po podpísaní prezidentom Ivanom Gašparovičom mala od 1. júla 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu