Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Trnku nezvolili, volebná blamáž končí

Tajná voľba generálneho prokurátora. Zobraziť galériu (8)
Tajná voľba generálneho prokurátora.

19:01 Trnka sa zrejme na Ústavný súd neobráti. "Ak prebehla voľba tajne a bol dodržaný výrok Ústavného súdu, potom nemám čo špekulovať."

18:54 V parlamente už nie je takmer ani nohy. Koaliční poslanci sa presúvajú do neďalekého hotela Bôrik, kde sa koná neformálne stretnutie s Ivetou Radičovou. Tá vďaka nezvoleniu Dobroslava Trnku nemusí odísť z postu premiérky. Nálada na večierku bude určite dobrá a víťazstvo zrejme zapijú.

18:42 Prebieha tlačovka predsedu parlamentu. Podľa neho bola voľba tajná. "Ja chápem, že pán Fico by bol najradšej, keby už vyhlásil, že všetci majú voliť Trnku."

18:36 Smer vyzval Trnku, aby sa obrátil na Ústavný súd a aby napadol dnešnú voľbu, pretože opäť ju považujú za zmanipulovanú. Nasleduje tlačová konferencia Richarda Sulíka.

18:30 Poslanec Zoltán Horváth z SDKÚ informuje o oficiálnych výsledkoch tajnej voľby generálneho prokurátora. Tie potvrdzujú naše predošlé informácie. Na voľbu neboli podané žiadne námietky. Richard Sulík prerušil schôdzu do zajtrajšieho rána.

Oficiálne výsledky potvrdili nezvolenie Trnku

18:23 - Poslanci sa vracajú do rokovacej sály. Medzi poslancami SaS panuje uvoľnená nálada. Medzi svojich prišiel aj Richard Sulík, podal si ruku s Danielom Krajcerom a spomenul šampanské, na čo sa ostatní začali smiať.

Trnku nezvolili, volebná blamáž
Zobraziť galériu (8)


18:08 Máme neoficiálne výsledky: Dobroslav Trnka: 70 hlasov za, 17 hlasov proti, 29 sa zdržalo hlasovania, neplatných je 34 lístkov. Zaujímavé je, že za Trnku nehlasoval aj niektorý opozičný poslanec.

Exkluzívne: Získali sme neoficiálne výsledky, Trnku nezvolili

17:57 Medzi posledných voliacich patria poslanci z Obyčajných ľudí a Béla Bugár. Tajná voľba tak končí. Po nej bude nasledovať sčítanie hlasov, ktoré bude prebiehať ručne cez skrutátorov. Oficiálne výsledky budú známe o 18:30.

17:51 Robert Fico vyšiel spoza plenty, nejavil žiadne známky nespokojnosti. Zato Robert Kaliňák po odvolení prišiel do rokovacej sály so smiechom.

17:50 Obyčajní ľudia postávajú pri predných laviciach. Vyzerá to tak, ako keby sa do volebnej miestnosti zatiaľ nechystali.

17:37 Poslanci si čakanie na odvolenie ostatných kolegov krátia smskovaním, debatovaním a čítaním magazínov.

Trnku nezvolili, volebná blamáž
Zobraziť galériu (8)


17:26 Ako prvá volila exministerka práce Viera Tomanová. Napätie sa dá krájať.

17:25 Poslanci pristupujú k tajnej voľbe - tentoraz už naozaj.

Tajná voľba sa začala

Trnku nezvolili, volebná blamáž
Zobraziť galériu (8)


17:21 Pavol Paška: "Napriek tomu, že sa usilovne snažíte vytvoriť ilúziu, že prebehne tajná voľba, opäť predvádzate neuveriteľné divadlo, ktorého výsledkom bude zmanipulovanie voľby. Pod tlakom, budete robiť všetko, len nie regulárne rozhodovať o tom, kto bude generálnym prokurátorom SR. Vieme, že tie lístky budú označované. Budeme sa snažiť, aby sa na Slovensko vrátila demokracia." Tento akt chcú bedlivo sledovať. Za zmienku o vrátení demokracie si vyslúžil smiech koaličných poslancov.

17:19 Pavol Paška zo Smeru chce vyjadriť postoj Smeru, tajná voľba sa začne po jeho vystúpení. Všetci poslanci sa presúvajú späť na svoje miesta. Ján Slota sa pokúsil o žart, keď naznačil, že si sadne na miesto, ktoré je vyhradené pre prezidenta republiky. Podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský promptne reaguje: "Na to si ešte musíte počkať."

17:18 Začína sa tajná voľba generálneho prokurátora, poslanci sa presúvajú za plentu.

17:07 Poslanci prelomili prezidentovo veto. Opätovne schválili zákon o verejnej voľbe generálneho prokurátora.

17:01 Rokovacia sála sa zaplnila. Väčšina poslancov je na svojich miestach.

16:40 Na tlačovke Smeru vystúpil aj predseda strany Robert Fico, ktorý označil tajnú voľbu za volebný podvod. Povedal, že "Radičová klamala, keď tvrdila, že voľba bude normálna normálna normálna. Pôjde o volebný podvod. Každá strana označí lístok inak. Jedni guličkou, ďalší prehnú rožky lístkov,..." Fico vyhlásil, že voľbu považuje za nedemokratickú a bude sa musieť opakovať.

Smer o volebnom podvode: Strany budú označovať lístky

16:35 Szilárd Szomogyi z SaS o značkovaní lístkov nepočul. "Môžem to vylúčiť. Ja o takom niečom nič neviem."

16:28 O pár minút má začať tlačová konferencia Roberta Kaliňáka, na ktorej má informovať o volebnom podvode, ktorý chystá koalícia. Podľa našich informácií majú koaliční poslanci pri tajnej voľbe lístky označovať bodkami.

16:20 Richard Sulík zvolal schôdzu šéfov klubov, skrutátorov.

16:15 Minister kultúry Daniel Krajcer nevie, ako celá voľba dopadne. Za SaS však dáva ruku do ohňa. "SaS má v tejto veci jasno. Ľudia nám dali mandát."

15:40 Igor Matovič z Obyčajných ľudí vo svojom profile na Facebooku uviedol, že ešte včera mal pocit, že idú ďalej, dnes už tento pocit stráca. Keď sme ho však oslovili, prečo si to myslí, jeho odpoveď bola strohá: "Lebo."

15:15 Viacerí poslanci koalície, ktorých sme oslovili, sú presvedčení, že Trnka zvolený nebude.

Trnka zvolený nebude, tvrdí koalícia

15:10 Do parlamentu prišiel predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin.
Premiérka Iveta Radičová do parlamentu nepríde. Podľa jej hovorcu Rada Baťa nechce ovplyvňovať poslancov.

14:43 O 16:15 sa u predsedu parlamentu Sulíka majú stretnúť podpredsedovia parlamentu, šéfovia klubov a skrutátori.

14:36 Rokuje sa o ďalších bodoch programu. Rokovacia sála sa vyľudnila.

14:33 Jediný kandidát na prokurátora Dobroslav Trnka dnes do parlamentu nepríde. "Na výsledok budem čakať doma. Nevidím žiadny dôvod na to, aby som sa zúčastnil voľby."

14:14 Pred mikrofón predstúpil líder opozície Robert Fico. Hneď v úvode vyhlásil, že verejná voľba slúži len na vydieranie poslancov.
Spomína aj neobjektivitu verejnej voľby. "Pri zmene na verejnú voľbu ide o najnebezpečenejší krok. Nikdy za takýto zákon nemôžeme zahlasovať."

Trnku nezvolili, volebná blamáž
Zobraziť galériu (8)


14:09 Podpredseda Smeru Robert Kaliňák navrhol, aby si poslanci nemohli brať do volebnej miestnosti záznamové zariadenia. "Žiadam poslankyne a poslancov, aby si za plentu nebrali mobilné telefóny ani fotoaparáty," povedal vzápätí Sulík.

Do hlasovacej miestnosti bez telefónov a mobilov

14:07 V súvislosti s nálezom Ústavného súdu oznámil predseda parlamentu zmeny k tajnej voľbe. Poslanci budú za plentu chodiť jednotlivo (pri predošlej voľbe chodili aj dvojice). K voľbe pristúpia o 17:00.

13:48 Richard Sulík predlžuje prestávku do 14:00, keďže ústavnoprávny výbor naďalej rokuje.

13:34 Niektorí poslanci využívajú prestávku na cigaretku. Exminister školstva Martin Fronc si pobafkáva fajku. Väčšina poslancov sa tvári pokojne.

13:29 Na parlamentnom balkóne sedí aj jeden z lídrov Slovenskej pospolitosti Marián Kotleba s ďalšími dvoma členmi extrémistickej strany. Do národnej rady neprišli kvôli tajnej voľbe, ale kvôli hlasovaniu o jazykovom zákone.

Kotlebovci na balkóne

Trnku nezvolili, volebná blamáž
Zobraziť galériu (8)


13:25 Radoslav Prochádzka z KDH zvolal zasadnutie ústavnoprávneho výboru. Hlasovanie sa preto posúva, prestávka trvá 20 minút do 13:45. Pochybnosti o bodoch programu mal Ľubomír Jahnátek.

Trnku nezvolili, volebná blamáž
Zobraziť galériu (8)

13:21 Program schválili. Prvý bod programu je práve tajná voľba generálneho prokurátora. Predseda parlamentu Richard Sulík upozornil, že medzi kandidátmi už nefiguruje meno Jozef Čentéš, ktorý minulý týždeň odstúpil z kandidatúry.

13:15 Z rokovania sa neospravedlnil žiaden poslanec. Podľa našich informácií zástupca Smeru Andrej Kolesík dokonca prerušil štúdijný pobyt v USA, na ktorý ho pozvala americká ambasáda.

13:10 Už tradične sprevádzali začiatok rokovania hádky medzi koalíciou a opozíciou. Dôvodom boli štyri návrhy Smeru, ktoré predseda parlamentu stiahol z rokovania.

13:01 Richard Sulík otvoril schôdzu, na ktorej sa bude voliť generálny prokurátor.

Dnes sa ukáže, či Iveta Radičová ukončí svoje pôsobenie vo funkcii premiérky. Poslanci už poobede totiž pristúpia k tajnému hlasovaniu o generálnom prokurátorovi. Práve tajná voľba môže pochovať súčasnú vládu. Radičová totiž opakovane vyhlásila, že ak poslanci zvolia Dobroslava Trnku, podá demisiu. Minulý týždeň z voľby odstúpil koaličný kandidát Jozef Čentéš, jediným kandidátom tak zostal práve Trnka. Sledujte tajnú voľbu s nami!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu