Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izrael chcel na iránsky útok odpovedať okamžite: V tom zasiahli Američania! Pripravené sú útočné i obranné plány

Joe Biden počas porady o národnej bezpečnosti Zobraziť galériu (2)
Joe Biden počas porady o národnej bezpečnosti (Zdroj: SITA/AP/Adam Schultz/The White House)

JERUZALEM - Izrael má po raketovom a dronovom útoku Iránu pripravené plány na útočnej i obrannej operácie. Na večernom brífingu po nedeľňajšom zasadaní vojnového kabinetu to oznámil hovorca izraelských ozbrojených síl Daniel Hagari. TASR o tom informuje na základe správ televízie Sky News a portálu Times of Israel.

"Budeme pokračovať v ochrane Izraela a spolu s našimi partnermi budeme pokračovať vo vytváraní bezpečnejšej a stabilnejšej budúcnosti pre celý Blízky východ," konštatoval Hagari, ktorý obsah plánov nekonkretizoval. Spresnil, že Irán pri nočnom útoku na Izrael vypustil približne 350 bezpilotných lietadiel a rakiet. Strely obsahovali 60 ton výbušnín, ktoré "mohli spôsobiť obrovské škody“.

Američania odvetu nepodporili 

Denník The New York Times s odvolaním sa na dvoch izraelských predstaviteľov napísal, že americký prezident Joe Biden v noci na nedeľu odhovoril izraelského premiéra Benjamina Netanjahua od bezprostredného odvetného úderu na Irán. Okamžitú odvetu podporilo niekoľko ministrov izraelskej vlády, nakoniec sa však neuskutočnil aj preto, že iránsky útok spôsobil len malé škody.

Izraelská protivzdušná obrana útočí na drony
Zobraziť galériu (2)
Izraelská protivzdušná obrana útočí na drony  (Zdroj: SITA/AP/Tomer Neuberg)

Portál Axios informoval, že americký prezident v telefonickom rozhovore s izraelským premiérom po iránskom údere povedal, že Washington nepodporí izraelský protiútok na Irán. Minister izraelského vojenského kabinetu Benny Ganc v nedeľu povedal, že jeho krajina odpovie na iránsky útok, keď príde vhodný čas. Ganc chce po útoku vytvoriť "regionálnu koalíciu" proti Iránu.

Viac o téme: USAIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu