Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sociálna poisťovňa upozorňuje: SZČO pozor, na túto povinnosť máte už len dva dni, nezmeškajte to!

(Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa pripomína v týchto dňoch dôležitú povinnosť, ktorú je potrebné splniť do 8. februára. Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne poistené osoby sú povinné uhradiť do 8. februára nové sumy poistného. Zmena minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu nastala od 1. januára.

Nové odvody je potrebné uhradiť najneskôr do 8. februára 2023. „Je potrebné si uzavrieť v banke nový platobný príkaz a vyhnúť sa tak prípadným nedoplatkom, ktoré môžu mať negatívny vplyv na posudzovanie nároku na nemocenské a dôchodkové dávky“ radí Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne.

Na Slovensku sa uskutoční medzinárodnú konferenciu Media Freedom 2023 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Minimálne poistné je v sume 200,72 eura mesačne a maximálne 2810,11 eura mesačne. O týchto zmenách Sociálna poisťovňa proaktívne informovala SZČO a dobrovoľne poistené osoby ešte v januári prostredníctvom pošty alebo e-schránky. "Podobne nastala zmena v platení poistného od 1. januára 2023 aj u zamestnávateľov a zamestnancov, pre ktorých sa mení výška maximálneho vymeriavacieho základu pre platenie poistného," ozrejmil hovorca.

Táto zmena sa týka 174 463 osôb samostatne zárobkovo činných, ktorým sa zmení minimálny vymeriavací základ a ďalších 354 samostatne zárobkovo činných osôb si musí upraviť maximálny vymeriavací základ.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaVymeriavací základSZČODobrovoľne poistené osoby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu