Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Česká národná banka po vyše troch rokoch prvýkrát znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Česká národná banka (ČNB) podľa očakávania na svojom decembrovom zasadnutí znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 6,75 %. K prvému zníženiu za viac ako tri roky pristúpila vo štvrtok na pozadí spomaľujúcej sa inflácie a utlmenej aktivity v hospodárstve.

ČNB od júna 2021 do júna 2022 zvýšila základný úrok o 675 bázických bodov na viac ako dvojročné maximum. Sprísňovaním menovej politiky sa snažila čeliť vysokej inflácii, ktorá prudko stúpla na dvojciferné hodnoty. Od leta minulého roka však banka pod vedením nového guvernéra Aleša Michla držala svoju kľúčovú dvojtýždňovú repo sadzbu na stabilnej úrovni 7,00 %.

Ceny nehnuteľností klesajú
Zobraziť galériu (2)
Ceny nehnuteľností klesajú  (Zdroj: Getty Images)

V prospech aktuálneho zníženia hovoria slabé hospodárske údaje. Výdavky domácností sa oslabili a ekonomika celkovo v 3. štvrťroku oproti predchádzajúcim trom mesiacom klesla o 0,6 %. Podľa prognózy centrálnej banky sa hrubý domáci produkt (HDP) za celý rok zmenší o 0,4 % a v roku 2024 obnoví rast na úrovni 1,2 %. Celková inflácia v novembri dosiahla 7,3 % po tom, ako sa v septembri 2022 vyšplhala až na 18 %.

Viac o téme: Ekonomikaúrokyúroková sadzbaZníženieČeská národná banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu