Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ceny nehnuteľností pokračujú v poklese: Medziročne sú nižšie o desatinu

Ceny nehnuteľností klesajú Zobraziť galériu (2)
Ceny nehnuteľností klesajú (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie klesli v 3. štvrťroku tohto roka o 2,3 % oproti predchádzajúcemu kvartálu. V medziročnom porovnaní sa pokles prehĺbil na 10,1 %. Priemerná cena poklesla rovnako ako v 2. štvrťroku o 58 eur na štvorcový meter (m2), čím dosiahla úroveň 2440 eur/m2. Vyplýva to z aktuálnych štatistík, ktoré v utorok zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

 archívne video

NBS predpokladá rast HDP v roku 2023 okolo 1,6%, rok 2022 skončíme s priemernou infláciou 12 % (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Na rozdiel od predchádzajúceho štvrťroku, v letných mesiacoch klesali výraznejšie ceny domov. Nezanedbateľne sa znížil podiel bytov na celkovej ponuke, ktorý je najnižší za posledné tri roky. K cenovému poklesu dochádza vo všetkých krajoch, najviac však v Banskobystrickom a Prešovskom," priblížili analytici NBS s tým, že od vrcholu realitného cyklu v júli 2022 zlacneli nehnuteľnosti na bývanie kumulatívne o 11,8 %.

Ceny nehnuteľností pokračujú v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Priemerná cena bytov sa v 3. štvrťroku znížila o 10 eur/m2 na 2701 eur/m2. Medzikvartálny pokles predstavoval 0,4 %, medziročný 9,4 %. Priemerná cena domov korigovala mierny rast z 2. štvrťroku a poklesla na úroveň 1889 eur/m2. Medzikvartálne tak bola nižšia o 2,8 % a medziročne o 6,5 %.
Najvýraznejšie klesli ceny nehnuteľností na bývanie v Banskobystrickom a Prešovskom kraji, zhodne o 6,2 %. "Prešovský kraj sa zaradil medzi kraje s najrýchlejším cenovým poklesom už tri štvrťroky po sebe. Vo výsledku sú v ňom ceny už o 18 % nižšie ako v rovnakom období minulého roku," vyčíslili analytici. Na opačnej strane spektra sa podľa nich v 3. kvartáli nachádzal Bratislavský kraj, kde ceny poklesli iba o 1,4 %.

Mesačné štatistiky podľa analytikov NBS zatiaľ nenaznačujú blížiaci sa koniec cenového poklesu. Vývoj čiastkových cien bytov a domov je volatilný, keď sa striedajú mesiace dočasného rastu a nasledujúcej korekcie. "Ceny bytov sa mierne zvýšili medzi júnom a júlom, ceny domov zase medzi júlom a augustom. Vývoj celkových cien však ďalej nasleduje klesajúci trend," doplnili.

Viac o téme: EkonomikaCenyNehnuteľnostiNBS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu