Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Švajčiarska centrálna banka úroky nezmenila: Švédska a nórska ich zvýšili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Švajčiarska centrálna banka vo štvrtok prekvapila trhy, keď ponechala svoje kľúčové úrokové sadzby nezmenené, zatiaľ čo švédska a nórska splnili očakávania a zvýšili ich o štvrť percentuálneho bodu.

Švajčiarska národná banka (SNB) vo štvrtok prekvapujúco ponechala svoju kľúčovú sadzbu nezmenenú na úrovni 1,75 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že ju zdvihne o štvrť percentuálneho bodu.Banka uviedla, že výrazné sprísnenie menovej politiky v predchádzajúcich štvrťrokoch bráni zostávajúcim inflačným tlakom. Urobila si tak prestávku v cykle zvyšovania sadzieb, ktorý sa začal v júni minulého roka. Dodala však, že vývoj inflácie bude pozorne sledovať a nevylučuje ďalšie sprísnenie menovej politiky.

Švajčiarska centrálna banka úroky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

SNB ponechala prognózy vývoja inflácie vo Švajčiarsku na úrovni 2,2 % v tomto aj nasledujúcom roku 2024 a očakáva rast švajčiarskej ekonomiky v tomto roku o zhruba 1 %.Na ilustráciu, medziročná miera inflácie vo Švajčiarsku zostala v auguste nezmenená na úrovni 1,6 %, najnižšej od januára 2022, a rast ekonomiky sa v 2. štvrťroku zastavil.Švédska centrálna banka vo štvrtok podľa očakávania zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu, už ôsmykrát po sebe, a to o štvrť percentuálneho bodu na 4 %. Náklady na pôžičky sa tak dostali na nové maximá od roku 2008. Riksbank pritom uviedla, že možno bude musieť urobiť viac, aby sa inflácia vrátila späť k jej cieľu vo výške 2 %.

Švédska ekonomika  klesne o niečo viac, ako bol pôvodný odhad

Banka znížila predpoveď vývoja inflácie vo Švédsku v roku 2023 na 8,6 % z 8,9 %, keďže ceny energií začali klesať. Ale prognózu na rok 2024 revidovala nahor na 4,6 % zo 4,3 %.Švédska ekonomika podľa nej klesne o niečo viac, ako pôvodne odhadovala, a to o 0,8 % namiesto o 0,5 % a v budúcom roku sa zníži o 0,1 %.Aj v Nórsku centrálna banka Norges Bank zvýšila svoju referenčnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 4,25 %, aby obmedzila infláciu. Ekonómovia takéto rozhodnutie očakávali, ale prekvapilo ich, keď banka naznačila, že v decembri úrok pravdepodobne opäť vzrastie.

Viac o téme: EkonomikaúrokyCentrálna bankaŠvédskoŠvajčiarskoNórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu