Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európska centrálna banka zvýšila svoje kľúčové úrokové sadzby o 25 bázických bodov

Európska centrálna banka Zobraziť galériu (2)
Európska centrálna banka (Zdroj: SITA)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok aj napriek slabému hospodárskemu rastu zvýšila svoj kľúčový úrok, už desiatykrát po sebe, a to o 25 bázických bodov na 4,50 %, aby znížila infláciu.

Rada guvernérov ECB vo štvrtok zvýšila tiež úrokovú sadzbu z vkladov z 3,75 % na 4 %, čo je jej historické maximum.Trhy a ekonómovia predpovedajú, že septembrové zvýšenie úrokov bude posledným krokom v aktuálnom cykle sprísňovania menovej politiky ECB. Počítajú s dlhou prestávkou, po ktorej bude nasledovať zníženie sadzieb v druhej polovici budúceho roka.

Sídlo ECB
Zobraziť galériu (2)
Sídlo ECB  (Zdroj: TASR/DPA)

Väčšina analytikov len pred niekoľkými dňami považovala za najpravdepodobnejší výsledok štvrtkového zasadnutia ECB nezmenené úrokové sadzby. Ale svoj názor zmenili po tom, čo zdroj blízky diskusiám uviedol, že ECB v nových prognózach zvýši predpoveď inflácie v eurozóne v roku 2024, pričom očakáva, že zostane príliš vysoká príliš dlho.

Presnejšie, septembrové makroekonomické projekcie ECB pre eurozónu predpokladajú priemernú mieru inflácie v euroregióne na úrovni 5,6 % v roku 2023 a jej pokles v nasledujúcom roku 2024 na 3,2 % namiesto na 3 %, ako banka očakávala pred tromi mesiacmi, čo odráža vyššie ceny energií. Zároveň banka mierne upravila prognózu jadrovej inflácie bez cien energií a potravín, smerom nadol na priemernú úroveň 5,1 % v roku 2023, 2,9 % v roku 2024 a 2,2 % v roku 2025.

"Na základe svojho súčasného hodnotenia sa Rada guvernérov domnieva, že kľúčové úrokové sadzby ECB dosiahli úrovne, ktoré, ak sa budú udržiavať dostatočne dlho, výrazne prispejú k včasnému návratu inflácie k cieľu (na úrovni 2 %)," uvádza sa vo vyhlásení ECB.Medziročná miera inflácie v eurozóne zostala v auguste stabilná na úrovni 5,3 %, ale jadrová inflácia mierne klesla na 5,3 % z júlových 5,5 %."Inflácia ďalej klesá, ale stále sa očakáva, že zostane vysoká príliš dlho. Rada guvernérov je odhodlaná zabezpečiť, aby sa inflácia včas vrátila k strednodobému cieľu na úrovni 2 %.""Budúce rozhodnutia Rady guvernérov zabezpečia, že kľúčové úrokové sadzby ECB budú stanovené na dostatočne reštriktívnych úrovniach tak dlho, ako to bude potrebné," dodala banka.

 

Viac o téme: Ekonomikaúroková sadzbaZvýšenieECBEurópska centrálna banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu