Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko má podľa SaS vďaka priemyslu lepšie predpoklady na vyšší rast

SASKA Zobraziť galériu (2)
SASKA (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Slovensko má vďaka priemyslu v budúcnosti lepšie predpoklady na vyšší ekonomický rast. Zhodli sa na tom na rokovaní Rady pre ekonomický rast strany Sloboda a Solidarita (SaS) jej predseda Ján Oravec a hlavný ekonóm Federácie rakúskeho priemyslu Christian Helmenstein.

"Ak sa pozrieme na posledných 25 rokov, v období rokov 1996 až 2021 narástol hrubý domáci produkt (HDP) krajín s nižším podielom priemyselnej výroby kumulatívne o 80,4 percenta HDP. Na druhej strane, v krajinách Európskej únie, v ktorých je podiel priemyselnej výroby vyšší, kam patrí aj Slovensko, narástlo HDP o 118,6 percenta," vysvetlil Oravec.

Slovensko má podľa SaS
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dosahovanie vyššieho ekonomického rastu je teda podľa neho možné tak, že opatrenia hospodárskej politiky sa sústredia na dve veci. Jednak je to udržanie priemyselnej výroby, predchádzanie jej presunu do iných krajín a naopak, prilákanie nových priemyselných kapacít, ako aj zvyšovanie pridanej hodnoty, ktorú priemysel generuje.

"Na rokovaní sme sa zhodli aj na štyroch dôležitých faktoroch, ktorými sú podnikateľské prostredie, ceny energií, dostupnosť a kvalita pracovnej sily a inovácie. Ich zlepšovanie je najlepšou stratégiou, ako predchádzať poklesu priemyslu na HDP, a teda tzv. deindustrializácii," dodal Oravec.

Viac o téme: EkonomikaRastPriemyselSlovenskoSaSPrepoklady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu