Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Uprising Reggae Festival 2010

Uprising Reggae Festival 2010 Zobraziť galériu (9)
Uprising Reggae Festival 2010

BRATISLAVA - Karibik sa presťahuje na Zlaté piesky: Uprising znamená reggae, dancehall, hip-hop, ska, dub, dubstep, jungle a latino na koncertných pódiách aj v tanečných stanoch. Potvrdenými headlinermi sú Alborosie, Jah Mason, Dub Incorporation, Afu-Ra, Panjabi MC, Deadly Hunta, Cornerstone Roots a Ras Charmer & Ginjah.

Okrem množstva živej hudby a DJov na 27. a 28. augusta vás čaká futbalový a volejbalový turnaj, zápasy v bahne, exibícia bikerov a skaterov na U-rampe, vášnivá salsa a energická capoiera na workshopoch, exotické kuchyne, pouličné umenie, krásne baby, jedinečná atmosféra.

Uprising práve pre vymenované súčasti nie je festivalom len pre milovníkov reggae či hiphopu. Uprising je to ideálne miesto a čas na príjemnú rozlúčku s letom 2010, kde si naozaj každý nájde to svoje. Viac info na: www.uprising.sk.

 

Alborosie - Uprising Festival 2010

 

 Cali P - Uprising Festival 2010

 

 Ginjah - Uprising Festival 2010

 

 

Alborosie

Alborosie znamená teraz pre Európu to isté, ako pred niekoľkými rokmi Gentleman – na našom kontinente narodený spevák, ktorý s kolískou reggae spojil svoju dušu, aj svoje telo. Dokonca aj Jamajčania si ho rýchlo zobrali za svojho.

Alborosie pochádza zo Sicílie, z pomerov, ktoré poznáme z filmov: jeho otec bol policajt, brata zabili členovia nepriateľského pouličného gangu. Alborosie chvíľu vystupoval v Taliansku so skupinou Reggae National Tickets, ale pred desiatimi rokmi sa presťahoval priamo do Kingstonu. Tam sa stal producentom a všestranným hudobníkom, spolupracoval okrem iných s Ky-Mani Marleym a Gentlemanom. Dva roky po úspešnom debute “Soul Pirate” minulý rok vydal album “Escape From Babylon”, s ktorým opäť priniesol čerstvý vietor na obe strany Atlantiku, a to nielen do roots reggae kruhov.

Na Zlatých pieskoch aj tento rok vystúpia známe a pozoruhodné mená. Tešiť sa môžete na Dub Incorporation. Je to francúzska úderka, miešajúca reggae, dancehall, dub, ska, hiphop a vplyvy arabskej a africkej hudby. Kapela, ktorá vypredáva štadióny sa na Uprisingu predstaví v slovenskej premiére.

Jamajku budú reprezentovať Ras Charmer a Ginjah, sprevádzaní živou skupinou Fireman Crew. Ďalším potvrdeným lákadlom festivalu je Cali P. z karibského ostrova Guadeloupe, ktorý vo svojej strhujúcej show dáva moderné reggae aj dancehall. Z ďalekého Nového Zélandu priletia Cornerstone Roots, po Fat Freddy's Drop ďalší vynikajúci maorský exportný artikel. Hviezdami Uprisingu budú aj digitálni dubberi Soom T & Disrupt, a dancehall-remixoví špecialisti z Francúzska Daddy & Hypa.

Dub stage bude mať zvukovo aj umelecky pod palcom legendárny škótsky soundsystém Mungo's Hi-Fi. Z domácej scény sa okrem iných objavia A.M.O., Čistychov & Mišo Biely, ale aj Haf & Beyuz so živou kapelou La3no Cubano, všetcia so špeciálnym programom pre Uprising festival.

Všetkých doteraz potvrdených umelcov nájdete na stránke festivalu www.uprising.sk.

 

      

Uprising Reggae Festival 2010
Zobraziť galériu (9)

Uprising Reggae Festival 2010
Zobraziť galériu (9)

 

Afu-Ra na festivale Uprising!

Dvojdňový Uprising bude aj tento rok v posledný augustový víkend na bratislavských Zlatých pieskoch. Festival je zameraný predovšetkým na reggae, dub, a dancehall, ale svoje dôležité miesto už tradične dostane aj hiphop. Na programe budú tak kvalitní domáci borci ako A.M.O., Čistychov s Mišom Bielym, a Haf, ako aj s dobrými hiphopovými konexiami operujúci zahraniční hostia: bhangra hviezda Panjabi MC, Deadly Hunta, a MC Zulu. Ako dobre urastená čerešňa na tortu do lineupu Uprisingu pribudol aj Afu-Ra, kultový MC z New Yorku.

Afu-Ra sa prvýkrát objavil ako hosť na dvoch albumoch legendárneho rapera Jeru the Damaja, ale už viac ako desať rokov je to on, u ktorého hosťujú – okrem iných napríklad Guru, GZA, M.O.P., Gentleman, Masta Killa, Ky-Mani Marley, RZA, Big Daddy Kane alebo RZA. Pracuje s prominentnými producentmi ako Muggs, True Master, Needlez, či Ayatollah, ale ako dlhoročný člen Gang Starr Foundation predovšetkým s DJ Premierom. Na Slovensko nepríde prvýkrát – a všetci očitý svedkovia potvrdia že má parádne show.

Lokálnu scénu budú reprezentovať A.M.O., Čistychov s Mišom Bielym a Haf, ktorý na Uprisingu bude hrat so živou kapelou La3no Cubano. Aj niekoľko ďalších internacionálov na festivale má kvalitné hiphopové súvislosti. Uprising teda poteší nielen naslovovzatých reggae a dancehall fanúšikov – nielen hudobnými štýlmi ako dubstep, hiphop, bhangra, latin alebo ragga jungle, ale aj tanečnými workshopmi, jógou, či súťažou vodných bicyklov.

 

Uprising Reggae Festival 2010
Zobraziť galériu (9)

 

Jamajský velikán Jah Mason je ďalšou hviezdou festivalu Uprising

V zozname headlinerov sa nachádza aj rastafariánska legenda Jah Mason. Jamajský spevák a MC príde aj so živou doprovodnou kapelou House of Riddim.

Jah Mason je velikánom jamajskej reggae scény. Nahrávať začal pred dvadsiatimi rokmi s producentom Junior Reidom, ešte pod umeleckým pseudonymom Perry Mason. K tomuto menu sa dostal už ako dieťa - susedia ho začali volať podľa slávneho literárneho právnika vďaka jeho schopnosti vyargumentovať temer všetko.

Mason sa pôvodne volá Andre Johnson, a pochádza zo štvrte Manchester Parish. Už niekoľko rokov uprednostňuje vidiek pred mestom. Údajne preto, aby sa mohol rozprávať so stromami a zvieratami. Hľadá si svoj kľud, a meditáciou v prírode vyvažuje intezívne pobyty na festivaloch, štúdiách, a mestských kluboch. Je súčasťou Bobo Ashanti – práve po vstupe do tohto chýrneho rádu rastafariánskeho hnutia si zmenil umelecké krstné meno na Jah, a začal spolupracovať so svojim slávnym menovcom. Ten sa volá Jah Cure, a spolu vyprodukovali niekoľko hitových singlov. Jah Mason spolupracoval aj s Capletonovým producentom Davidom Houseom, na konte má niekoľko podarených albumov a hitov na legendárnych značkách Greensleeves Records a VP Records.

Pre Jah Masona sú texty a ich obsah také isté dôležité ako hudba a vibrácie – ide o rešpektovaného umelca, ktorý dokáže originálne a agilne podať témy ako láska, revolúcia, spiritualita, a pátos. Jah Mason je na Jamajke nesmierne populárny, svedčí o tom aj záplava krstných mien, odzrkadľujúce jeho pevné postoje – niekde ho volajú Iron Mason, niekde aj Fire Mason. V každom prípade sme radi že na Uprising prijal pozvanie pravý a nekompromisný rastafarián, headliner jamajských reggae festivalov.

 

Uprising Reggae Festival 2010
Zobraziť galériu (9)
Uprising Reggae Festival 2010
Zobraziť galériu (9)
Uprising Reggae Festival 2010
Zobraziť galériu (9)

 

Panjabi MC ďalším ohláseným headlinerom festivalu Uprising!

Panjabi MC je britsko-indického pôvodu, prevádzkuje enerický a výbušný mix hiphopu, ragga, r'n'b a roots, výrazne rezaný s hypnotickou bhangrou. Jeho doteraz najväčší hit poznajú na našej planéte úplne všetci – Panjabi MC zremixoval hudbu zo seriálu Knight Rider, a pred ôsmimi rokmi s ňou vyhral snáď všetky hitparády. Nie je ale žiadnym mužom jedného hitu, na scéne sa aktívne pohybuje od začiatku deväťdesiatych rokov, za posledné dva roky vydal dva albumy. Jeho adresár je plný zvučných mien, s ktorými spolupracoval. Ako príklad stačí iba jedno: Jay-Z.

Panjabi MC prinesie so sebou na Uprising všetko, čo k bhangre neodmysliteľne patrí: dvoch diabolských perkusionistov, a kyticu sexi brušných tanečníc. Tešiť sa môžeme aj na jeho scratcherské umenie, a mocného MCho.

 

Uprising Reggae Festival 2010
Zobraziť galériu (9)

Uprising Reggae Festival 2010
Zobraziť galériu (9)

 

Dátum/Date: 27. - 28. august 2010

Miesto/Place of festival: Bratislava, Zlaté Piesky

Cena/Price: Predpredaj - 23 € do 13.8., 26 € do 26.8. Na mieste: 29 € - permanentka na mieste, 19 € - 1 deň na mieste

Predpredaj cez Ticketportal

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu