Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Skončil dvanásty ročník FIFFBA

Skončil dvanásty ročník FIFFBA
Skončil dvanásty ročník FIFFBA

BRATISLAVA - Za 5 dní ponúkol 12. Medzinárodný festival frankofónneho filmu 40 dlhometrážnych a 35 krátkometrážnych filmov. 7 slovenských predpremiér, 10 debutov, no najmä množstvo skvelých filmových diel. Premietalo sa v troch kinosálach multiplexu Palace Cinemas Polus a v FK 35mm.

Za prvé dva dni presiahol počet divákov celkovú návštevnosť minuloročného festivalu. Filmy si napokon prišlo pozrieť až 5032 divákov. Najpopulárenjší bol Gainsbourg, ktorého v troch projekciách videlo spolu 469 divákov, Lámač vzťahov prilákal na jednu projekciu 199 a Prorok 174 divákov.

Festival navštívilo 6 zahraničných hostí: talentovaný belgický herec Joffrey Verbruggen, alžírsky dokumentarista Malek Bensmaïl, francúzski animátori Albert Pereira-Lazaro a Emmanuel Klotz, rumunský debutujúci režisér dokumentov Andrei Dascalescu a herec z filmu Prorok, Reda Kateb.

Programová ponuka bola rozdelená do 6 sekcií. V sekcii Predpremiéry premietol festival filmy, ktoré sa ešte nedostali do domácej kinodistribúcie. Sekcia Panoráma priniesla najlepšie filmy z aktuálnej produkcie frankofónnych krajín. Sekcia Nové svety predstavila najzaujímavejšie autorské debuty. V sekcii Kraťasy mohli diváci vidieť výber toho najlepšieho z frankofónnej krátkometrážnej tvorby. Úplnou novinkou bola sekcia Všetko, čo mám rád venovaná domácej produkcii. Predstavila najmä filmy našich úspešných dokumentaristov. Pribudla tiež samostatná sekcia venovaná dokumentu, Dokufilm. Po vybraných premietaniach sa diskutovalo v spolupráci s JeToTak.sk a večer sa tancovalo v kluboch.

12. ročník Medzinárodného festivalu frankofónneho filmu FIFFBA 2010 organizovala v spolupráci s Francúzskym inštitútom v Bratislave po prvýkrát novovzniknutá nezisková organizácia FIFFBA, založená za účelom šírenia frankofónnej kultúry na Slovensku na poli audiovizuálneho umenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu