Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na banské nešťastie v Handlovej nemalo vplyv otváranie dverí, tvrdí znalec

Baňa Handlová Zobraziť galériu (4)
Baňa Handlová (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

PRIEVIDZA - Vplyv na banské nešťastie v Handlovej, ktoré si v auguste 2009 vyžiadalo 20 obetí na životoch, nemalo otváranie dverí trafostanice, ako to uvádza obžaloba. Príčinami mala byť nedostatočná likvidácia zápary a výsyp hornín. Tvrdil to v stredu vo svojej výpovedi na hlavnom pojednávaní s obžalovanými v kauze výbuchu v Bani Handlová na Okresnom súde v Prievidzi súčasný predseda Českého banského úradu Martin Štemberka.

Na vznik banského nešťastia mali podľa znalca vplyv dve mimoriadne udalosti, a to otvorený oheň v podzemí, teda nedostatočná likvidácia zápary v prerážke a postup pracovníkov, ktorí to mohli ovplyvniť, ako i výbuch. "Počas likvidácie požiaru došlo k nahromadeniu výbušnej zmesi a táto sa dostala k ohňu. Najzásadnejším dôvodom bol prepad hmôt - hornín, ku ktorému došlo asi vplyvom straty únosnosti dreveného obloženia, ktoré asi prehorelo," ozrejmil ďalej Štemberka.

Na banské nešťastie v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Vplyv na vznik mimoriadnej udalosti v podzemí nemala podľa neho ani lokomotíva či otváranie dverí. "Samo o sebe, ani v žiadnej inej súvislosti nemohlo spôsobiť zvrat vetrov, pretože to fyzikálne nie je možné," vyhlásil. Predseda Českého banského úradu ďalej vo svojej výpovedi priblížil viacero formálnych nedostatkov, ako i vecných pochybení. "Existujú dve možnosti, ako likvidovať oheň, a to priamy zásah. V prípade, ak sa to nedarí, pripravujú sa práce na uzatvorenie časti chodieb, pričom po celú dobu uzatvárania sa musí uskutočňovať zásah. V hre je bezpečnosť celej bane," ozrejmil.

Banskí záchranári, ako ďalej tvrdil Štemberka, mali dostatok vody na likvidáciu požiaru, pričom to usudzuje z toho, že sa oheň darilo hasiť. "Existovalo tam porušenie predpisov v podobe odpojeného požiarneho vodovodu, ale bol tam alternatívny zdroj na likvidáciu," dodal.  

Na banské nešťastie v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michal Svíto)

"Je to len zopakovanie a možno trochu ľudskejšie, menej odborné vysvetlenie toho, aby sme aj my, ktorí sa neživíme banským povolaním, pochopili, čo sa tam dialo a aká bola situácia," komentoval výpoveď Štemberku jeden z obhajcov Peter Filip.

Podstata je podľa neho v tom, že predseda banského úradu so svojím tímom podali jednoznačné odborné stanovisko k tomu, čo sa v Bani Handlová stalo. "Čo je podstatné a bolo riešené na pojednávaní je to, že znalci, ktorí vypracovávali znalecký posudok s iným záverom, už nie sú znalcami. Nevieme tak odstraňovať rozpory. Máme tu reálne vykonaný a podstatný dôkaz z dnešného hlavného pojednávania," ozrejmil k rozporom vo výpovediach znalcov.

Na banské nešťastie v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Na súde vypovedal aj ďalší zo znalcov. Špecialista na závažné priemyselné havárie a chemický inžinier Ľudovít Jelemenský sa zameral na fyzikálno-chemické procesy v podzemí. Príčinou nešťastia bolo podľa neho to, že sa tam vytvorila výbušná atmosféra a z lokálnych zahorení sa inicioval výbuch. Podľa jeho tvrdení malo vplyv aj otváranie a zatváranie dverí trafostanice. Na otázku obhajoby uviedol, že nevie presne odpovedať, či mali záchranári dostatok vody na hasenie. Obhajoba jeho výpoveď svojimi otázkami na pojednávaní spochybnila.

Kauzou výbuchu sa bude súd zaberať budúci rok vo februári

Kauzou výbuchu v Bani Handlová sa Okresný súd v Prievidzi bude zaoberať 10. februára 2020. Na pojednávaní by mali zúčastnené strany predniesť záverečné reči. Prievidzský súd sa kauzou výbuchu opätovne zaoberá potom, čo Krajský súd v Trenčíne zrušil jeho pôvodný rozsudok v celom rozsahu a vrátil mu vec s tým, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol.

Rozhodnutie vydal ešte v marci 2017. OS v Prievidzi uznal trojicu zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza Ladislava H., Jozefa T. a Dalibora R. vinných z prečinu všeobecného ohrozenia ešte začiatkom mája 2015 a odsúdil ich na niekoľkoročné tresty odňatia slobody a zákazy činnosti vedúcich pracovníkov v bani.

Viac o téme: VýbuchBaneHandlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu