Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kauza nebankoviek opäť ožíva: Pachingerovi zamietli návrh na povolenie obnovy konania

Na snímke obžalovaný Patrik P. počas pojednávania na Okresnom súde Bratislava I. 11. júla 2019.
Na snímke obžalovaný Patrik P. počas pojednávania na Okresnom súde Bratislava I. 11. júla 2019. (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Patrik Pachinger, odsúdený na sedem rokov väzenia v kauze skrachovaných nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, žiada o obnovu konania v tejto kauze. O jeho žiadosti by mal Špecializovaný trestný súd na pracovisku v Banskej Bystrici rozhodovať 26. septembra.

Podľa Trestného poriadku môže súd povoliť obnovu konania, ak „vyjdú najavo skutočnosti alebo dôkazy súdu skôr neznáme, ktoré by mohli samy osebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi odôvodniť iné rozhodnutie o vine alebo vzhľadom na ktoré by pôvodne uložený trest bol v zrejmom nepomere k závažnosti činu alebo k pomerom páchateľa".

Pachinger nedávno žiadal na Okresnom súde v Trnave o podmienečné prepustenie z výkonu trestu, súd mu však nevyhovel. Dávida Brtvu, ktorý bol spolu s ním odsúdený na deväťročný trest odňatia slobody, Okresný súd v Trnave pred rokom prepustil na slobodu.

V kauze skrachovaných nebankových spoločností Špecializovaný trestný súd odsúdil Dávida Brtvu na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem rokov a Jozefa M. na deväť rokov väzenia. Podľa rozsudku Jozef M., Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov vtedajších slovenských korún. Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Jozef M., ktorý „zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“.

Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Jozefa M., Dávida Brtvu a Patrika Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka. V prípade Pachingera a Brtvu potvrdil tresty aj Najvyšší súd SR. Jozefa M. najskôr pre jeho zdravotný stav vyčlenili na samostatné konanie. V marci tohto roku NS SR oznámil, že konanie proti Jozefovi M. z dôvodu jeho zdravotného stavu zastavili. Patrik Pachinger čelí aj obžalobe zo sprenevery na Okresnom súde Bratislava I.

Súd zamietol návrh

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, vo štvrtok zamietol návrh na povolenie obnovy konania, ktoré žiadal odsúdený Patrik Pachinger. Súd neuznal podmienky na povolenie obnovy konania a stotožnil sa tak s návrhom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Pachinger podal sťažnosť.

"Odsúdený poukazoval na tie skutočnosti, ktoré už boli predmetom samostatného posudzovania, vyhodnocovania a rozhodovania, či už ŠTS alebo Najvyšším súdom (NS) SR. Skutočnosti, na ktoré poukazoval, boli len opakovaním tých záverov a dôkazov, ktoré už boli vykonané plnohodnotne v celom rozsahu a prihliadalo sa na ne v rozhodovacej činnosti súdov," zhodnotil po verejnom zasadnutí prokurátor ÚŠP.

Viac o téme: BMG InvestHorizont SlovakiaPatrik PachingerKauza nebankoviek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu