Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Exstarosta mal spôsobiť niekoľkotisícovú škodu: S peňažným trestom 1600 eur nesúhlasí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Vyhlásením rozsudku sa dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici skončilo hlavné pojednávanie s bývalým starostom Kysuckého Lieskovca Štefanom M. a ďalšími piatimi obžalovanými.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ich žaloval za zločin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev v súbehu so subvenčným podvodom, ktoré mali spáchať v súvislosti s projektom rekonštrukcie Základnej školy v Kysuckom Lieskovci. Zo šestice obžalovaných senát uznal vinu iba u exstarostu Kysuckého Lieskovca Štefana M. a Petra S., ktorý mal rekonštrukciu na starosti ako stavebný dozor a uložil im peňažné tresty. Exstarostovi 1200 eur a Petrovi S. 600 eur. Rozsudok nie je právoplatný, pretože prokurátor sa odvolal proti výrokom o vine i treste a odvolali sa aj Štefan M. a Peter S. Štyria obžalovaní, ktorých súd oslobodil, sa práva na odvolanie vzdali.

Podstata trestného konania spočívala v tom, že Štefan M. ako starosta Kysuckého Lieskovca uzavrel v marci 2010 s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zmluvu na poskytnutie nenávratného príspevku na rekonštrukciu miestnej základnej školy. Išlo o dotáciu v objeme takmer 720 tisíc eur, z čoho 85 percent predstavoval príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, desať percent zo štátneho rozpočtu a päť percent mala dať obec z vlastných zdrojov. Práce mali zabezpečiť firmy z Oravy a z Kysuckého Lieskovca. Jej konatelia a Žilinčan, ktorý bol zodpovedný za rekonštrukciu ako stavebný dozor, boli obžalovaní za účastníctvo.

Rozsiahle dokazovanie na súde nepreukázalo zavinenie všetkých ako tvrdila obžaloba. Preto senát uznal vinu iba u bývalého starostu Kysuckého Lieskovca, ktorý v tejto súvislosti nespáchal zločin v súbehu so subvenčným podvodom, ale iba prečin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev. Za pomoc starostovi uznali vinu u stavebného dozoru Petra S. Podľa súdu obaja tým spôsobili škodu vyše trinásť tisíc eur a nie ako tvrdila obžaloba viac ako 53 tisíc eur.

Žilinčan Peter S. ako stavebný dozor povedal, že všetky dodávky a práce nemohol kontrolovať. Napríklad nemusel evidovať, koľko rumoviska sa zo stavby odviezlo. Nové okná skontroloval napríklad až po ich montáži. Pritom podpísal vykonanie všetkých vykázaných prác a dodávok materiálu, ktoré sa prikladali k žiadosti o platbu.

Medzi obžalovanými je aj bývalý konateľ dodávateľskej firmy z Oravy a súčasný starosta oravskej obce Mútne Marián M. Ten tvrdí, že bol obvinený neprávom a niekto to urobil len preto, aby ho očiernil a zdiskreditoval. V záujme očistenia svojho mena si dal urobiť aj znalecký posudok, ktorým dokázal, že žiadne problematické faktúry za dodávky prác a materiálu nepodpisoval.

Viac o téme: Peňažný trestBanská BystricaKysucký LieskovecŠpecializovaný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu