Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vietnamci si sypú popol na hlavu: Unesený občan nebol na palube lietadla a ani na Slovensku

Trinh Xuan Thanh
Trinh Xuan Thanh (Zdroj: TASR/AP/An Dang)

BRATISLAVA - Unesený občan Vietnamu Trinh Xuan Thanh nebol súčasťou vietnamskej delegácie, ktorej Slovensko požičalo svoj vládny špeciál, ani sa nikdy na území Slovenska nenachádzal.

Toto je informácia, ktorú dnes oznámil veľvyslanec Vietnamskej socialistickej republiky na Slovensku Minh Trong Duong slovenskému ministerstvu zahraničných vecí. Informoval o tom dnes premiér Peter Pellegrini. Podľa neho to dokazuje naše tvrdenie, že Slovensko sa na únose nepodieľalo. Verí, že Slovensko sa už nebude musieť obhajovať pred inými krajinami z toho, že bolo súčasťou organizovanej akcie.

Trinh Xuan Thanh bol predsedom predstavenstva a predsedom štátnej stavebnej spoločnosti. V auguste 2016 prišiel do Nemecka s diplomatickým pasom, kde požiadal o azyl. Vietnamská polícia niekoľkokrát vyzvala nemecké úrady, aby ho vydali do Vietnamu. Z Nemecka ho uniesli 23. júla 2017. Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung informoval, že s podozrivými vietnamskými únoscami sa na Slovensku stretol aj vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák.

Nemci sa pýtajú, či Slováci pomáhali Vietnamcom v záverečnej fáze únosu, keď bolo treba prepraviť uneseného z Európy do Vietnamu. Tri dni po únose, 26. júla 2017, odcestovalo niekoľko podozrivých prenajatým autom z Prahy. Podľa údajov GPS stálo auto zaparkované pri bratislavskom hoteli Bôrik v čase, keď sa tam Kaliňák stretol s vietnamským ministrom.

Viac o téme: únosSlovenskoVietnamTrinh Xuan Thanh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu