Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pravda o šokujúcej FOTO odpadkových bossov na jachte: Obrovský biznis, kto je záhadný tretí muž?

Fotografia, na ktorej je zľava Michal Grebeči (ABASK recycling), Michal Kováč (Vassal EKO) a Branislav Cimmerman (OLO). Zobraziť galériu (2)
Fotografia, na ktorej je zľava Michal Grebeči (ABASK recycling), Michal Kováč (Vassal EKO) a Branislav Cimmerman (OLO). (Zdroj: FB/Bratislava bez odpadu)

BRATISLAVA - Biznis s odpadkami? Dve najväčšie spoločnosti na recykláciu odpadu v Bratislave čelia poriadnemu problému. V oboch prípadoch je podozrenie na znečisťovanie životného prostredia, neoprávnené nakladanie s odpadkami a nelegálne skládky. Obaja šéfovia podnikov však boli kedysi priateľmi, dokonca spolu aj dovolenkovali. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby im spoločnosť nerobil aj šéf OLO (Odvoz a likvidácia odpadu, pozn. red.).

Sociálnymi sieťami a médiami sa začala šíriť fotka, na ktorej je šéf Vassal EKO Michal Kováč, firmy, ktorá prevádzkuje recyklačný dvor v Podunajských Biskupiciach. Na nej je so šéfom mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu Branislavom Cimmermanom.

Sociálnymi sieťami sa šírila fotografia, na ktorej nebolo vidieť Michala Grebečiho z ABASK recycling.
Zobraziť galériu (2)
Sociálnymi sieťami sa šírila fotografia, na ktorej nebolo vidieť Michala Grebečiho z ABASK recycling.  (Zdroj: FB/Bratislava bez odpadu)

V blízkosti dvora sa nachádza skládka a objavili sa podozrenia, že na ňu spoločnosť vozí komunálny odpad. Vassal EKO však tvrdí, že to nie je pravda a skládku, naopak, likviduje. Odpad tam má voziť práve firma OLO, s ktorou má Vassal EKO zmluvu. V rokoch 2016 a 2018 uzavreli firmy dohodu o zbere a zneškodňovaní odpadu. Vassal EKO však vyhrala aj vypísanú súťaž. Práve fotka z dovolenky, na ktorej je šéf Vassalu Kováč a Branislav Cimmerman, vrhá na objektívnosť súťaže tieň podozrenia.

"Áno, fotka je autentická. Pochádza z leta 2016, kedy sa páni stretli na dovolenke v Chorvátsku," potvrdili pre Topky z Vassal EKO.

Obrovský biznis?

Michal Kováč a Branislav Cimmerman však nie sú jediní, ktorí sa na fotke nachádzajú. Je na nej aj tretí, kedysi člen partie, Michal Grebeči. Ten šéfuje ďalšiemu zbernému voru, tiež s pochybnou povesťou. Jeho zberný dvor sa nachádza v Jabĺčkovom sade, kúsok od letiska. Firma ABASK recycling mala na svojom pozemku už niekoľko policajných razií. Dokonca v súvislosti s firmou ABASK polícia zadržala niekoľko osôb.

Originálna fotografia. Zľava Michal Grebeči, Michal Kováč a Branislav Cimmerman
Zobraziť galériu (2)
Originálna fotografia. Zľava Michal Grebeči, Michal Kováč a Branislav Cimmerman  (Zdroj: FB/Bratislava bez odpadu)

Išlo o prípad s názvom Voda súvisiaci s odpadovým hospodárstvom. "Už sme to chceli ukončiť, pretože sme nemali dôkazy, nakoniec sa nám v máji až júli podarilo zdokumentovať korupčné správanie v Senci. Minimálne v šiestich prípadoch prevzala obvinená Jolana P. úplatky vo výške 10.100 eur a 25 ton kompostu, ktorého hodnota bola odhadnutá na 900 eur," povedal vtedy policajný prezident Tibor Gašpar. Vyšetrovateľ tiež obvinil päť ľudí, ktorí ju podplácali, a štyri právnické osoby. Čo robil šéf mestskej firmy OLO na jachte s dvoma bossmi najväčších skládok odpadu v Bratislave?

Keď sme sa na fotografiu pýtali Michala Grebečiho, do uzávierky nám neodpovedal.

Nesrovnal začal konať

Funguje v našom hlavnom meste obrovský biznis s odpadkami? Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal vraj vo všeobecnosti citlivo vníma akékoľvek podozrenia z porušovania zákona.

"Spoločnosť OLO ma svoj dozorný orgán - Dozornú radu OLO, zloženú zo zástupcov poslaneckých klubov mestského zastupiteľstva. Dozorná rada OLO vykonáva kontrolné právomoci v spoločnosti. Preto primátor Nesrovnal požiadal predsedu Dozornej rady, aby sa Dozorná rada týmto podozrením zaoberala a aby ho následne informovala," napísala nám Zuzana Onufer, hovorkyňa primátora na otázku, ako bude postupovať v prípade Branislava Cimmermana, ktorý trávil dovolenky so šéfmi najväčších skládok v Bratislave.

"Zo strany mestského zastupiteľstva sa uskutočnila v piatok 27. 4. 2018 kontrola, kde mestskí poslanci Ján Hrčka, Richard Mikulec, Soňa Svoreňová, Iveta Hanulíková a Martin Kuruc, ktorý je zároveň predsedom dozornej rady spoločnosti OLO, navštívili areál bratislavskej spaľovne odpadu a tiež dotrieďovací závod spoločnosti OLO. Hlavné mesto čaká na oficiálne výsledky kontroly," dodala Onufer.

Viac o téme: SkládkaBratislavaZnečisťovanie životného prostredia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu