Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčšia kauza Radičovej vlády má prvého odsúdeného: FOTO Hlavní aktéri unikli, priznal súd

Na snímke obžalovaný bývalý súdny znalec Ondrej Balog Zobraziť galériu (3)
Na snímke obžalovaný bývalý súdny znalec Ondrej Balog (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Okresný súd (OS) Bratislava I v utorok v prípade tzv. platinových sít odsúdil znalca Ondreja Baloga na trest odňatia slobody v dĺžke trvania desať rokov. Zároveň mu uložil ochranný dohľad vo výmere jedného roka. Obžalovaného Juraja Lettricha, naopak, spod obžaloby oslobodil. O poslednom z trojice obžalovaných, Jánovi K., súd v utorok nerozhodoval, nakoľko jeho prípad vylúčil na samostatné konanie z dôvodu jeho dlhodobej práceneschopnosti. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

„Súd nemal ani najmenšiu pochybnosť, že obžalovaný sa dopustil skutku uvedenom vo výrokovej časti rozhodnutia,“ povedal predseda senátu na margo znalca Ondreja Baloga. Znalec mal oceniť sitá na sumu 81.720 eur, pričom ich reálna trhová hodnota bola približne 2,8 milióna eur. Štát tak pri predaji platinových sít mal prísť zhruba o 2,2 milióna eur.

Na snímke Juraj L.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Pri obžalovanom Jurajovi Lettrichovi však bola podľa súdu situácia komplikovanejšia. „Čo sa týka preukázania, že obžalovaný bol osobou, ktorá je zodpovedná za skutok, ktorý je predmetom tohto konania, senát zhodne dospel k záveru, že tomu tak nie je,“ uviedol predseda senátu. Hoci podľa neho obžalovaný mohol vedieť, že sa deje "niečo nekalé", nie je preukázané bez akejkoľvek pochybnosti, že sa mal žalovaného skutku dopustiť.

Podľa názoru súdu však boli za predaj podhodnotenej platiny zodpovední aj ďalší ľudia, ktorí však obvinení neboli. „Celú túto kauzu zorganizovali úplne iné osoby,“ skonštatoval predseda senátu. V prípade možného podhodnoteného predaja tzv. platinových sít Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR prokurátor obžaloval bývalých nominantov SDKÚ v SŠHR – bývalého vedúceho úradníka rezerv Jána Koritka, vedúceho služobného úradu rezerv Juraja Lettricha a znalca Ondreja Baloga.

Na snímke bývalý súdny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Trojica mužov čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, v prípade znalca aj z prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu.

Viac o téme: Ondrej BalogJuraj LettrichJán Koritka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu