Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza platinových sít sa stupňuje: O náhrade škody sa bude rozhodovať v civilnom konaní

Obžalovaný Ondrej B Zobraziť galériu (2)
Obžalovaný Ondrej B (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - O náhrade škody v prípade takzvaných platinových sít, ktorá je viac ako 2,2 milióna eur, sa bude rozhodovať v rámci civilného konania, a to vtedy, ak odvolací Krajský súd v Bratislave potvrdí tohtoročný januárový verdikt prvostupňového súdu. Rozhodol o tom v piatok trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava I na svojom verejnom zasadnutí.

Na zasadnutí boli prítomní bývalý úradník Správy štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR) Juraj L. a znalec Ondrej B. Proti piatkovému rozhodnutiu je možné odvolať sa. Ako Juraj L. aj neprávoplatne odsúdený Ondrej B. sa vzdali práva odvolať, prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry si nechal lehotu na prípadné odvolanie.

"Odvolací Krajský súd v Bratislave v auguste 2018 po predložení veci odvolaciemu súdu prípisom ju vrátil okresnému súdu ako predčasne predloženú, a to z dôvodu absencie výroku o náhrade škody v rozsudku Okresného súdu Bratislava I," uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

V prípade možného podhodnoteného predaja tzv. platinových sít Správou štátnych hmotných rezerv SR prokurátor obžaloval bývalých nominantov SDKÚ v SŠHR – bývalého vedúceho úradníka rezerv Jána K., vedúceho služobného úradu rezerv Juraja L. a znalca Ondreja B. Trojica mužov čelila obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, v prípade znalca aj z prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu.

Obžalovaný Juraj L.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Okresný súd Bratislava I v januári tohto roku v prípade platinových sít odsúdil znalca Ondreja B. na trest odňatia slobody v dĺžke trvania desať rokov. Zároveň mu uložil ochranný dohľad vo výmere jedného roka. Obžalovaného Juraja L., naopak, spod obžaloby oslobodil. O poslednom z trojice obžalovaných, Jánovi K., súd vtedy nerozhodoval, pretože jeho prípad vylúčil na samostatné konanie z dôvodu jeho dlhodobej práceneschopnosti. Rozsudok nebol právoplatný. Odvolal sa ako prokurátor Krajskej prokuratúry, tak aj obžalovaný Ondrej B. a jeho právny zástupca.

Znalec mal oceniť sitá na sumu 81.720 eur, pričom ich reálna trhová hodnota bola približne 2,8 milióna eur. Štát tak pri predaji platinových sít mal prísť zhruba o 2,2 milióna eur. Podľa názoru súdu boli za predaj podhodnotenej platiny zodpovední aj ďalší ľudia, ktorí obvinení neboli.

Viac o téme: ŠkodaSúd Platinové sitá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu