Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké porovnanie slovenských nemocníc za rok 2015: Pozrite sa, ako sa umiestnila tá vaša

Najlepšie obstála Vojenská nemocnica v Ružomberku Zobraziť galériu (5)
Najlepšie obstála Vojenská nemocnica v Ružomberku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najlepšie nemocnice roka 2015 sú podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) v Ružomberku a Starej Ľubovni. Vojenská nemocnica v Ružomberku najlepšie obstála v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc, Ľubovnianska nemocnica, n. o., získala ocenenie v kategórii všeobecných nemocníc.

Tesne za ružomberskou sa umiestnila Fakultná nemocnica v Nitre a Univerzitná nemocnica Martin. Za nemocnicou v Starej Ľubovni sa umiestnila Nemocnica Košice-Šaca, a. s., 1. súkromná nemocnica a na treťom mieste skončila Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, a. s.

Výsledky rebríčka dnes predstavitelia inštitútu oznámili na tlačovej konferencii v Bratislave. Možno ich nájsť na webe nemocnice.ineko.sk. "Dostatočne informovaná verejnosť sa dokáže lepšie rozhodnúť pre svojho poskytovateľa," vysvetlil zverejnenie rebríčka Dušan Zachar z INEKO.

Veľké porovnanie slovenských nemocníc
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: INEKO)

Inštitút hodnotil spokojnosť pacientov, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, transparentnosť a hospodárenie nemocníc v rokoch 2011 až 2014. So vzdialenejším rokom sa váha hodnôt ukazovateľov znižovala. Štatistiky mu poskytli všetky tri zdravotné poisťovne, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ministerstvo zdravotníctva či Transparency International Slovensko (TIS). INEKO vychádzal i z vlastného výskumu.

Ružomberská vojenská nemocnica dominovala vo svojej kategórii v celkovej spokojnosti pacientov a pri nízkych číslach úmrtnosti po operáciách a mozgových príhodách. Jej silná stránka je podľa INEKO aj v transparentnosti informácií pre pacientov a hospodárskych informácií. Doménou nitrianskej nemocnice sú najlepšie hospodárske čísla spomedzi štátnych nemocníc.

Veľké porovnanie slovenských nemocníc
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: INEKO)

"No môže sa pochváliť aj nízkou reoperovanosťou pacientov a úmrtnosťou na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS)," informoval Zachar. Martinská nemocnica zabodovala spokojnosťou jej pacientov. Hodnotia ju pozitívne a nesťažujú sa. Za štvorročné obdobie nedostala ani jednu pokutu od ÚDZS za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť.

Nemocnica v Starej Ľubovni má spokojných pacientov, sťažnosti nepodávajú. Má nízku rehospitalizovanosť pacientov, ako aj nízku úmrtnosť na oddelení po preložení z JIS. Víťazná všeobecná nemocnica nedostáva pokuty od ÚDZS za nesprávne poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Nemocnica v Košiciach-Šaci je podľa INEKO absolútnym lídrom v celkovej spokojnosti pacientov a pri ukazovateli úmrtnosti na akútnu mozgovo-cievnu príhodu.

Veľké porovnanie slovenských nemocníc
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: INEKO)

"Na jej jednotkách intenzívnej starostlivosti prichádza k úmrtiam len veľmi zriedkavo," podotkol Zachar. Levočská nemocnica vykazuje relatívne nízku mieru úmrtnosti po mozgovej príhode a pri pobytoch na JIS. "Spoločným znakom všetkých týchto troch nemocníc je, že sa nezadlžujú," upozornil Zachar.

Víťazné nemocnice získali Ocenenie Nemocnica roka 2015, ide o jeho úvodný ročník. Museli prejsť kvalifikačnými kritériami komplexnosti (poskytovanie zdravotnej starostlivosti v základných odbornostiach), museli mať dostatočne veľkú vzorku pri sledovaných ukazovateľoch a získať pri nich sumárne najvyšší počet bodov.

Veľké porovnanie slovenských nemocníc
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: INEKO)

INEKO sa rozhodlo zverejniť len najúspešnejšie nemocnice, pretože chce minimalizovať riziko poškodenia dobrej povesti zdravotníckych zariadení. Keďže Slovensko ešte nemá zavedený systém DRG a chýbajú informácie o tom, s akými náročnými diagnózami a zdravotným stavom sú v jednotlivých nemocniciach hospitalizovaní pacienti, výsledky ocenenia preto podľa INEKO nemožno brať ako komplexný obraz o kvalite zdravotníckych zariadení.

Viac o téme: INEKOVojenská nemocnica v RužomberkuNemocnica roka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu