Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Špeciálny súd vytýčil pojednávanie s Majským: Matík stále v Srbsku

Jozef Majský
Jozef Majský (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku je na október vytýčené pojednávanie v kauze údajného tunelovania zvyšku nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia. V tejto kauze prokurátor žaluje Jozefa Majského, Dávida B. a Patrika P. za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvod.

Údajne manipulovali s pohľadávkami a majetkovými podielmi v niektorých spoločnostiach z portfólia majetku nebankoviek a iných spoločností. Za oklamanie klientov už dávnejšie odsúdili pôvodných šéfov BMG a Horizontu Vladimíra Fruniho, Mariána Šebeščáka a Františka Matíka.

V Srbsku v januári zadržali Františka Matíka, na úteku bol 13 rokov. Na marcovom pojednávaní predseda senátu rozhodol, že pojednávania v kauze údajného tunelovania zvyšku nebankoviek odročia, počkajú na vydanie Matíka na Slovensko a vypočujú ho ako svedka. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová uviedla, že podľa informácií, ktoré majú zo srbského ministerstva spravodlivosti, prvostupňový súd rozhodol o vydaní Matíka na Slovensko, on sa ale odvolal a odvolací súd vrátil vec na ďalšie konanie na súd nižšieho stupňa. Ten opäť rozhodol o vydaní Matíka, ktorý sa opäť odvolal a teraz sa čaká na rozhodnutie odvolacieho súdu. 

Špeciálny súd trojicu Jozef M., Dávid B. a Patrik P. neprávoplatne odsúdil už 27. apríla 2007 za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Jozef M. vtedy dostal 12 rokov, Dávid B. 11 rokov a Patrik P. 10 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd SR v októbri 2007 rozsudok zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie. Obnovený proces sa súdu podarilo otvoriť 9. februára 2009 až na siedmy pokus. 

Viac o téme: Jozef MajskýBMG InvestHorizont Slovakia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu