Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Študenti, ktorých policajti takmer zastrelili na D2 dostanú peniaze: Za škrabanec na aute!

Milan Ďuriš
Milan Ďuriš (Zdroj: polícia, SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo vnútra (MV) SR už zverejnilo mimosúdnu dohodu medzi ním a troma študentmi v súvislosti so streľbou na ich vozidlo v júni 2013. Strážcovia zákona vtedy pátrali po Milanovi Ďurišovi, ktorý bol v tom čase podozrivý z dvojnásobnej vraždy. MV SR zaplatí jednému z mladíkov 1860,49 eura. Ide o škodu, ktorá vznikla na vozidle VW Passat počas zákroku. Mimosúdna dohoda je zverejnená na internetovej stránke Centrálneho registra zmlúv.

Mimosúdnu dohodu uzavreli traja študenti zastúpení advokátom Karolom Spišákom a MV SR. Ministerstvo sa v nej zaväzuje k náhrade škody vo výške 1860,49 eura. "Výška škody, ktorá účastníkovi vznikla, bola preukázaná faktúrou a príjmovým pokladničným dokladom," konštatuje sa v dohode.

Traja študenti sa zaviazali do siedmich dní od podpísania dohody vziať späť sťažnosti podané na Ústavnom súde SR a taktiež stiahnuť žaloby o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia krajského dopravného inšpektorátu. "Účastníci tejto dohody prehlasujú, že nebudú mať voči sebe žiadne ďalšie nároky a nebudú si poskytovať žiadne ďalšie finančné vyrovnania v súvislosti s predmetom tejto dohody," píše sa ďalej v dokumente. Ministerstvo vnútra uhradí študentovi uvedenú sumu z prostriedkov štátneho rozpočtu. Okrem toho dostane každý z nich aj 3000 eur zo súkromných peňazí ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

K odškodneniu ministerstvo pristúpilo po tom, ako Generálna prokuratúra SR v tejto veci zastavila trestné stíhanie. "Napriek tomu si myslíme, že zo strany polície došlo k reťazcu chýb, ktoré vyvrcholili tým, že došlo k streľbe na nevinných študentov. Preto si myslíme, že by mali byť nejakým spôsobom odškodnení," uviedol Ivan Netík, riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR na brífingu 30. marca tohto roka.

Šéf tlačového odboru vtedy vysvetlil, že vzhľadom na zastavenie trestného stíhania neexistuje právny rámec pre odškodnenie zo štátneho rozpočtu. Minister vnútra Robert Kaliňák sa rozhodol, že na tento účel poskytne súkromné finančné prostriedky.

Pátracia akcia sa konala 24. júna 2013. Polícia vtedy informovala, že na diaľnici D2, v smere do Českej republiky, spozorovala podozrivé auto a chcela ho zastaviť. Policajti zapli maják a sirénu, na čo vodič vozidla zastavil na krajnici, asi dva kilometre pred hranicou. Keď sa policajti priblížili k vozidlu, jeho vodič mal podľa verzie polície pridať plyn. Nasledovali policajné výstrely do vzduchu a potom aj na samotný automobil. V aute sedeli celkom štyria študenti. Finančného odškodnenia sa domáhali iba traja z nich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu