Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza smeráka Jánoša naberá na obrátkach: Obvinili právnika a lekára, pomáhali mu!

Vladimír Jánoš
Vladimír Jánoš (Zdroj: SITA)

TRENČÍN – Pre marenie spravodlivosti obvinila polícia v Prievidzi dvoch ľudí v súvislosti s prípadom exposlanca Národnej rady SR za Smer-SD Vladimíra Jánoša. Podľa neoficiálnych informácii právnik a lekár údajne zariadili falošné potvrdenie o tom, že Vladimír Jánoš nie je schopný vypovedať pred políciou.

“V piatok vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva policajného zboru z Prievidze vzniesol obvinenie zo zločinu marenia spravodlivosti 57-ročnému JUDr. Jozefovi N. z Prievidze a voči 71- ročnému MUDr. Vladimírovi M. z Prievidze. Obvinenie súvisí s trestným stíhaním, ktoré je vedené voči Vladimírovi J. Obvinenie sa týka lekárskeho potvrdenia, ktoré sa ukázalo, že je nepravdivé,” uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne Alena Antalová.

V stredu minulý týždeň na Jánoša podal Medzinárodný výbor pre boj s organizovaným zločinom, terorizmom a korupciou (ICOCRIM) trestné oznámenie za vyhrážanie a týranie blízkej a zverenej osoby, ktorého sa údajne dopustil na manželke a dcére. Po internete sa šíria nahrávky, ako žene vulgárne nadáva a vyhráža sa jej. Polícia tiež prijala aj preventívno-bezpečnostné opatrenia v súvislosti s bezpečnosťou zainteresovaných osôb. 

Vladimír Jánoš sa v stredu po medializácii prípadu vzdal poslaneckého mandátu v NR SR aj funkcie okresného predsedu strany v Prievidzi. "V posledných dňoch sa v médiách objavilo množstvo lží, poloprávd a nepravdivých obvinení v súvislosti s mojou osobou. Nikdy som sa nedopustil skutkov, z ktorých ma rôzne osoby obviňujú. Vzhľadom na vzniknutú situáciu som sa slobodne rozhodol, že sa vzdávam funkcie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a zároveň odstupujem aj z funkcie predsedu Okresnej organizácie strany Smer-SD v Prievidzi,“ uviedol v stredu 4. marca s tým, že k tomuto kroku sa rozhodol preto, aby si vytvoril dostatočný priestor na očistenie svojho mena a tiež v záujme svojej maloletej dcéry. 

V piatok 6. marca večer sa Vladimír Jánoš dobrovoľne dostavil na políciu v Prievidzi. Tam mu doručili uznesenie o vznesení obvinenia zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby a na základe pokynu prokurátora Okresnej prokuratúry v Prievidzi ho zadržali. Policajti exposlancovi minulý týždeň zobrali aj legálne držané zbrane.

Exposlanec Jánoš obvinený z týrania manželky: Súd ho môže poslať do väzenia

Exposlanca Národnej rady SR Vladimíra Jánoša (Smer-SD), ktorého polícia obvinila zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby, môžu stíhať väzobne. Rozhodnúť o tom by mal Okresný súd (OS) v Prievidzi najneskôr do utorka (10.3.) do 17.30 h. "Zákonná lehota na rozhodnutie začala plynúť v nedeľu (8.3.) o 17.30 h, keď sudkyňa OS v Prievidzi prevzala návrh na väzobné stíhanie obvineného," uviedol hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus. 

O vznesení obvinenia voči exposlancovi informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová v sobotu 7. marca. Ako uviedla, Vladimír Jánoš sa v piatok 6. marca vo večerných hodinách dobrovoľne dostavil na predvolanie na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Prievidzi k vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície. "Tam mu bolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia a na základe pokynu prokurátora Okresnej prokuratúry v Prievidzi bol zadržaný," doplnila. 

O policajnom zaistení exposlanca ako prvý informoval spravodajský portál TV JOJ noviny.sk, ktorému to potvrdil právny zástupca jeho manželky Ivan Katrinec. Vladimír J. sa vzdal poslaneckého mandátu aj funkcie okresného šéfa Smeru-SD v Prievidzi po medializácii jeho konfliktov s manželkou, s ktorou je v rozvodovom konaní. Katrinec v stredu 4. marca podal na Generálnu prokuratúru SR podnet na prešetrenie týrania zverenej osoby, podnet za vydieranie, vyhrážanie sa a hrubý nátlak, ktorého sa mal dopustiť na svojej manželke.

Exposlanec potom podal trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohovárania, krivého obvinenia a porušenia dôvernosti ústneho prejavu. Informácie, ktoré sa objavili v médiách, označil za lži, polopravdy a nepravdivé obvinenia. Tvrdí, že sa nikdy nedopustil skutkov, z ktorých ho manželka a rôzne osoby obviňujú. Následne polícia 4. marca večer zaistila zbrane, ktoré mal v legálnej držbe. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu