Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Obvinený Marek je na slobode: Podozrivého z mafiánskej vraždy Deáka policajti prepustili

Najvyšší súd Mareka prepustil z väzby
Najvyšší súd Mareka prepustil z väzby (Zdroj: foto:TASR)

BRATISLAVA – Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) dnes prepustil z väzby podnikateľa Mareka T., ktorý v súčasnosti na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici čelí obžalobe z objednania si vraždy Romana Deáka.

NS SR tak musel urobiť na základe nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky z 18. februára tohto roku, ktorým ÚS SR zrušil uznesenie Najvyššieho súdu SR z apríla minulého roku o predĺžení väzby Mareka T. Ústavný súd SR konštatoval, že predĺžením väzby podnikateľa obvineného v prípade vraždy Deáka, NS SR porušil jeho základné právo. TASR o tom dnes informovalo Tlačové oddelenie NS SR.

"Po doručení nálezu ÚS SR bude potrebné, aby NS SR urýchlene rozhodol, keďže v súčasnosti jeho väzba nie je právoplatne predĺžená," uviedla na začiatku minulého týždňa  obhajkyňa Eva Mišíková. Spolu s ostatnými obhajcami Mareka T. predpokladala, že dôjde k prepusteniu ich klienta na slobodu.

Obhajcovia ústavnú sťažnosť podali ešte vlani v máji. Namietali v nej porušenie práva na obhajobu. "Orgánmi činnými v trestnom konaní boli vykonávané dôkazy svedčiace v jeho neprospech. Tie dôkazy, ktoré boli nami navrhnuté, vo veľkom množstve podaní neboli vôbec akceptované," vysvetlila Mišíková. 

Ako zdôraznila, obhajcom nebolo umožnené klásť otázky korunnému svedkovi obžaloby Danielovi V., bývalému členovi skupiny sýkorovcov (na ŠTS vypovedal 19.2. a uviedol, že vraždu Deáka si mal objednať Marek T., čo on odmieta – pozn.). Neboli vykonané ani konfrontácie, ktoré navrhovali na odstránenie rozsiahlych a závažných rozporov vo výpovediach svedkov. Podľa Mišíkovej v prípade ich klienta došlo k porušeniu základných ľudských práv a príslušných článkov Dohovoru o ľudských právach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu