Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obvinený policajt Tiefenbach zostáva za mrežami v Leopoldove

(Zdroj: foto: tv joj)

BRATISLAVA - Bratislavský policajt Ľuboš T., známy zo zverejneného videozáznamu, v ktorom nasadzoval putá mladej žene a ktorého obvinili zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, zostáva naďalej vo väzbe za mrežami. Rozhodol o tom dnes na svojom neverejnom zasadnutí odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave.

Zamietol tak sťažnosť policajta voči rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava V, ktorý Ľuboša T. zobral v sobotu 25. októbra do väzby a to z dôvodu tzv. kolúznej väzby, čiže z dôvodnej obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov. Proti uzneseniu o vzatí do väzby podal sťažnosť, o ktorej teda dnes rozhodoval KS v Bratislave.

"Krajský súd v Bratislave zamietol dnes sťažnosť obvineného Ľ. T. proti uzneseniu OS Bratislava V zo dňa 25. októbra ako nedôvodnú. Podľa odvolacieho súdu dôvody takzvanej kolúznej väzby boli súdom prvého stupňa správne ustálené. Senát sa stotožnil aj s výrokom okresného súdu, že väzbu nie je možné nahradiť dohľadom mediačného a probačného úradníka. Rozhodnutie je právoplatné, obvinený ostáva vo väzbe," povedal dnes hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Sťažnosť obvineného bola na KS v Bratislave postúpená 29. októbra a sťažnostný súd mal zákonnú lehotu piatich pracovných dní na rozhodnutie. Aktuálne sa Ľuboš T. nachádza vo väznici v Leopoldove.

O obvinení príslušníka polície informovala 24. októbra hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Policajtovi hrozí väzenie na tri až osem rokov. "Vyšetrovateľ Inšpekcie Ministerstva vnútra SR obvinil z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody Ľuboša T. (1974). Policajt mal použiť donucovacie prostriedky a predviedol za účelom zistenia totožnosti dve osoby, hoci neboli splnené zákonné podmienky na takýto služobný postup," povedala Dobiášová. Pripomenula, že policajt bol zaradený na útvare Pohotovostnej motorizovanej jednotky krajského policajného riaditeľstva v Bratislave. 

Hovorkyňa ďalej uviedla, že podľa policajných zistení obvinený zastavil auto, v ktorom sedela vodička so svojou dcérou a vypýtal si doklady totožnosti a doklady potrebné na vedenie motorového vozidla. Dostal ich a potom chcel vidieť povinnú výbavu auta, a tak sa s vodičkou presunuli k zadnej časti vozidla. "Počas služobnej činnosti mal na vodičku kričať, vulgárne sa voči nej vyjadrovať a bezdôvodne vyhrocovať komunikáciu, pričom mal narušiť aj jej osobnú zónu, keď k poškodenej bezdôvodne pristúpil a kričiac na ňu sa priblížil tesne k jej tvári. Na čo medzi nimi došlo k drobnému kontaktu, keď ho ona reflexívne odtlačila zo svojej bezprostrednej blízkosti," uviedla Dobiášová. Obvinený mal podľa nej túto situáciu využiť na neodôvodnené použitie donucovacích prostriedkov, a to hmatov a chvatov. "Potom mal dať pokyn svojmu kolegovi, aby jej nasadil putá. Putá mali nasadiť aj jej dcére a pod zámienkou zistenia totožnosti ich následne predviedli na obvodné oddelenie," dodala v piatok Dobiášová.

Video zo zadržania ženy zverejnil ako prvý portál čas.sk. Zásahu policajtov voči mladej žene podľa portálu predchádzal problém s nálepkou STK. Podľa videa jej policajti nasadili putá, čo si jej dcéra nahrala na mobilný telefón. Obe skončili na policajnej stanici, dcéra preto, že nemala pri sebe občiansky preukaz, ale len doklad o jeho strate.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu