Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trnkov spor o prokurátorskú stoličku v kauze Glance House sa skomplikoval

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: SITA, wikipedia.org)

BRATISLAVA – Súdny spor prokurátora Dobroslava Trnku proti trestu za list z kauzy Glance House sa skomplikoval. Na Krajskom súde v Bratislave dnes chýbali zástupcovia 4. disciplinárnej komisie generálnej prokuratúry, ktorá Trnku pred rokom potrestala zbavením funkcie prokurátora. Táto disciplinárna komisia však medzičasom zanikla a nová sa nestihla na Trnkov prípad pripraviť. Sudkyňa tak pojednávanie odročila na 18. decembra.

Listom z mája 2012 Trnka ako zastupujúci generálny prokurátor umožnil odblokovanie bytového domu v Bernolákove, ktorý predtým zablokoval Úrad špeciálnej prokuratúry. Trnkov list najprv vyšetrovala polícia, no napokon rozhodla, že nejde o trestný čin a vec postúpila disciplinárnej komisii. Trnka sa voči disciplinárnemu trestu odvolal na krajský súd.

Pre nález ústavného súdu z augusta museli byť disciplinárne komisie na generálnej prokuratúre zrušené a vytvorené nové. Ústavný súd totiž vyslovil nesúlad s ústavou ustanovení zákona o prokuratúre ešte z roku 2011. Trnkov prípad má teraz na stole komisia zložená po novom z troch členov namiesto piatich, iný je tiež jej predseda. Ten sa v stredu faxom súdu ospravedlnil a požiadal o odročenie, keďže prípad dostali len pred pár dňami a nemali dosť času si ho preštudovať. „Musíme pojednávanie odročiť a zistiť, kto môže za správny orgán konať,“ uviedla sudkyňa. 

Prvý raz sa v tomto prípade pojednávalo na Krajskom súde v Bratislave v júli. Trnka chce na súde docieliť zrušenie rozhodnutia disciplinárnej komisie a vrátiť vec na nové konanie. Spolu so svojou advokátkou, bývalou prokurátorkou Evou Mišíkovou, namietajú, že komisia nebola kreovaná zákonným spôsobom. Generálna prokuratúra zloženie disciplinárnej komisie považuje za zákonné. 

Trnka poslal v máji 2012 list Jane Šlachtovej, ktorá bola istý čas v kauze prevodu bytovky aj obvinená. Šlachtová zastupovala v minulosti firmu CDI, ktorá v pôvodnom spore o bytovku vystupovala ako poškodená. Trnka v liste súhlasil s prevodom bytovky s presne stanovenými podmienkami. Kataster na základe tohto listu umožnil prepis nehnuteľnosti 22. októbra 2012 v prospech CDI napriek tomu, že Úrad špeciálnej prokuratúry zakázal uznesením akékoľvek narábanie s budovou. Bytovka napokon skončila na istý čas až u tretej firmy Gapeja. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu