Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koniec kauzy prania špinavých peňazí slovenského podnikateľa: U nás nič, v Číne dostal basu!

Jariabka odsúdili na štyri roky za mreže. Zobraziť galériu (4)
Jariabka odsúdili na štyri roky za mreže.

HONG KONG - Slovákovi klepli poriadne po prstoch! Obvineného podnikateľa Juraja Jariabku odsúdili za pranie špinavých peňazí na štyri roky. Medzinárodný škandál s vinníkom sa ťahal niekoľko mesiacov. O predložené dôkazy českí a slovenskí vyšetrovatelia javili iba minimálny záujem, no v Hong Kongu sa s ním nemaznali.

Podľa čínskych médií bol Jariabka poriadne skľúčený po vynesení rozsudku. Proces v Hong Kongu sa s ním vliekol niekoľko mesiacov. "Pranie špinavých peňazí je závažný čin a je potrebné sa tomu postaviť," povedal sudca okresného súdu Dufton, ktorý ho odsúdil. Skutočnosť, že predtým nebol súdne trestaný, zohral malú úlohu.

Jeho obhajca Philip Ross sa snažil ako vedel. Namietal, že Jariabka má doma chorú mamu, ale nezabralo to. Sudcu ale neobmäkčil a trest neznížil. Teraz si odsedí za svoj čin štyri roky.

Koniec kauzy prania špinavých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

Kľúčovým svedkom a hlavnou postavou bol taliansky novinár Antonio Papaleo. Ten ešte v minulom roku prišiel za Jariabkom predstierajúc, že je závislý od alkoholu a drog, aby prenikol do štruktúr tajnej organizácie. Jariabka mu podľa výpovede ponúkol 5 tisíc eur za to, že bude robiť bieleho koňa. Spolu mali odísť do Číny, kde by Talian založil niekoľko účtov a firiem, slúžiacich na pranie špinavých peňazí pre slovenských podnikateľov.

Takto si nahral všetky rozhovory a ponúkol nezvratné dôkazy o Jariabkovej vine. Počas svedeckých výpovedí sa mu údajne vyhrážali smrťou. Celú situáciu pritom skomplikoval zvláštny postoj slovenských a českých úradov, ktorým Papaleo ponúkol dôkazy ako prvým. Tí ho však hodili do koša. Ten si však v celom prípade užil svoje, keď ho napadli a dokonca sa mu aj vyhrážali.

Taliansky novinár Antonio Papaleo
Zobraziť galériu (4)
Taliansky novinár Antonio Papaleo  (Zdroj: internet)

Počas dovolenky v Thajsku ho napadli neznámi útočníci. Zatiaľ nebol preukázaný súvis s prípadom. Agresori ho dvakrát bodli hlboko do brucha, počas nevyhnutnej operácie prišiel o slezinu. "Polícia povedala, že nič podobné sa predtým nikdy nestalo. Útok šialeného gangu tu nie je bežný," povedal Papaleo v súkromnej a políciou stráženej nemocničnej izbe.

Počas začiatočného pojednávania zase na neho mal agresívne zaútočiť slovenský diplomat, ktorý sa mu mal vyhrážať. Nakoniec však prípad dotiahol do úspešného konca a Slováka dostal za pranie špinavých peňazí za mreže.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu