Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Medzinárodný škandál s praním špinavých peňazí: Polícia ho stopila a diplomat sa vyhráža svedkovi!

Obžalovaný Slovák Juraj má na Slovensku zrejme dobré konexie Zobraziť galériu (5)
Obžalovaný Slovák Juraj má na Slovensku zrejme dobré konexie (Zdroj: internet)

HONGKONG – Slovensko sa zahraničiu opäť ukazuje v nelichotivom svetle. Počas súdneho procesu sa náš diplomat v Číne údajne vyhrážal hlavnému svedkovi v prípade Slováka, obžalovaného z prania špinaných peňazí. Celý prípad je o to zaujímavejší, že ho slovenská polícia pred časom odmietla vyšetrovať. Čínske médiá venujú kauze veľkú pozornosť, náš rezort diplomacie sa k incidentu nevyjadril.

Taliansky investigatívny novinár Antonio Papaleo pôsobil niekoľko rokov v Čechách aj na Slovensku. Pri svojej práci u nás narazil aj na Juraja Jariabku, ktorý má podľa neho prsty v praní špinavých peňazí v Číne. Papaleo sa s dôkazmi obrátil na slovenskú políciu, no tá odmietla prípad vyšetrovať. Ich konanie je však minimálne zvláštne. Keď totiž novinár posunul dôkazy polícii v Hongkongu, tá konala okamžite. Slováka Juraja Jariabku v júni minulého roku zatkla a obvinila.

Medzinárodný škandál s praním
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Súdny proces s obvineným začal minulý týždeň, no tam sa opäť ukázalo, že Slovákom leží osud Jariabku mimoriadne na srdci. Ako inak si vysvetliť, že na súd dorazil aj diplomat z našej ambasády v Pekingu a dokonca bol podľa slov hlavného svedka „veľmi agresívny“ a zastrašoval ho počas prestávky výhražnými pohľadmi?

Obžalovaný Slovák Juraj
Zobraziť galériu (5)
Obžalovaný Slovák Juraj  (Zdroj: internet)

Celý prípad je pritom vďaka nahrávkam skrytej kamery pomerne jasný. Ešte na Slovensku sa obžalovaný Jarjabka skontaktoval s Papaleom, ktorý pred ním vystupoval ako narkoman, závislý na drogách. Jariabka mu podľa výpovede ponúkol 5 tisíc eur za to, že bude robiť bieleho koňa. Spolu mali odísť do Číny, kde by Talian založil niekoľko účtov a firiem, slúžiacich na pranie špinavých peňazí pre slovenských podnikateľov.

Medzinárodný škandál s praním
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Jariabka všetky obvinenia aj napriek kamerovému záznamu z každého stretnutia poprel. Na nahrávkach ho pritom jasne počuť, že účty budú slúžiť pre offshore firmy a na legalizovanie peňazí z trestnej činnosti. Aj napriek tomu slovenská polícia odmietla konať a prípad zobrali do svojich rúk až kompetentní v Hongkongu.

Taliansky novinár Papaleo pritom nie je neznámy ani Slovákom. Pracoval na téme únosov a predaja rómskych detí do Talianska, v ktorej figurovali aj viacerí úradníci ministerstva.


Taliansky novinár pôsobiaci na Slovensku a v Čechách
Zobraziť galériu (5)
Taliansky novinár pôsobiaci na Slovensku a v Čechách  (Zdroj: internet)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu