Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vysokoškoláci pozor: V tichosti na vás prichystali skrytú daň, budete platiť?!

Zobraziť galériu (4)

BRATISLAVA - Zarobiť na vysokoškolákoch plánujú ich vlastní zástupcovia, Študentská rada vysokých škôl. ŠRVŠ na svojom poslednom zasadnutí koncom februára schválila plány na to, aby bol z každého preukazu ISIC odvedený poplatok. Rada sa bráni, že potrebuje peniaze na to, aby boli nezávislí od štátu.

Celková výška poplatkov dosiahne 28 tisíc eur. Táto suma sa má použiť na chod združenia študentov. Zaujímavé však je, že k aktivitám rady patria aj výjazdové  zasadnutia v štvorhviezdičkových hoteloch, či  zahraničné cesty. ŠRVŠ je pritom štátom financovaná organizácia. Na problém upozornil odborník na boj proti podvodom a kandidát na europoslanca Maroš Paulini. Je to neslýchané, uviedol. ŠRVŠ je dlhoročne dotovaná štátom a až doteraz peniaze od študentov nevyberala. Máli sa im? Študenti majú už teraz majú hlboko do vrecka. Keby to bolo dobrovoľné, nepoviem.  Ale plošná daň za hlavu, lebo sa niekto nevie uskromniť? To je akoby parlament zaviedol daň z občianskeho preukazu. Čo bude nasledovať, daň z indexov?“

Kandidát na europoslanca Maroš Paulini, ktorý na problém upozornil
Zobraziť galériu (4)
Kandidát na europoslanca Maroš Paulini, ktorý na problém upozornil  (Zdroj: Topky.sk)

Po minuloročnom zavedení odvodov z dohôd o brigádnickej práci študentov je príspevok z preukazu ISIC ďalšou zlou správou pre vysokoškolákov. Pri odvodoch pritom ŠRVŠ odmietla vojsť do štrajku a radšej sa uspokojila s ponukou vlády. Tá im ponúkla výnimku na platenie odvodov na 159 eur mesačne, ktorá sa však na veľký počet vysokoškolákoch nevzťahuje.

"Príspevok z preukazu ISIC je iba naplánovaný, študenti majú stále možnosť zavedeniu príspevku zabrániť," dodáva Maroš Paulini. "Neverím, že všetci zástupcovia ŠRVŠ sú za vyberanie peňazí od študentov. Verím, že študenti majú právo povedať svoj názor a nebyť postavený pred hotovú vec, ako sa to udialo pri odvodoch." Jeho slová potvrdzuje aj výsledok hlasovania o príspevku, ktorý prešiel iba tesnou väčšinou.Na zasadnutí ŠRVŠ sa funkcie vzdali predseda valného zhromaždenia ŠRVŠ, bývalý tajomník pre sociálne záležitosti, rovnako ako aj
tajomník pre finančné záležitosti. Extajomník pre sociálne záležitosti v demisii uviedol, že ŠRVŠ už neobhajuje záujmy študentov. Ďalej sú podľa neho zahraničné cesty ŠRVŠ bezvýznamné a bez prínosu pre študentov.

Plán s poplatkami schváili v štvorhviezdičkovom hoteli
Zobraziť galériu (4)
Plán s poplatkami schváili v štvorhviezdičkovom hoteli  (Zdroj: Topky.sk, Facebook)

Predsedníčku rady sa nám zastihnúť nepodarilo. Podpredseda valného zhromaždenia, ktoré plán schválilo Peter Kulan tvrdí, že k tomu pred schválením prebehla široká diskusia. „Argumenty boli pre aj proti. Chceme byť však nezávislá inštitúcia, nezávislá na štáte,“ uviedol stým, že na to potrebujú peniaze. Prečo ale chcú vyberať poplatky nepriamo a nie cez dobrovoľné príspevky neodpovedal a odporučil nás na sociálny odbor. Vraj majú k tomu vypracované analýzy.  

Študenti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk, Facebook)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu