Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Muž, ktorý skartoval správu o tunelovaní: Chcel flek v Bruseli za 15 tisíc mesačne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bývalý šéf vojenského spravodajstva sa mohol dostať k lukratívnemu fleku v Bruseli. Dokumenty naznačujú, že Roman Mikulec, ktorý dal skartovať informácie o údajnom tunelovaní u vojenských tajných mal namierené na miesto, na ktorom si mohol zarobiť až 15 tisíc eur mesačne. Kauza mu to zmarila.

Šéf VSS Roman Mikulec je jedným z tých, ktorí vypovedali na výbore pre kontrolu tajných služieb. Podľa informácii Topiek mal eminentný záujem o vyslanie na džob snov v rámci ministerstva obrany.  

Mikulec už v čase, keď sa správa o údajnom tunelovaní vojenských tajných služieb začala stávať horúcim zemiakom aj v rukách politikov, sa takmer dostal k miestu, na ktorom sa platy šplhajú k 15 tisíc eurám. Vtedajšej premiérke Ivete Radičovej vyslanie navrhol štátny tajomník za SaS Róbert Ondrejčák a náčelník generálneho štábu Peter Vojtek. Išlo konkrétne o miesto riaditeľa vojenského štábu EÚ, ktoré sa malo uvoľniť v apríli 2012. Navyše toto vyslanie bolo viazané na hodnosť. Mikulec by sa automaticky z plukovníka musel stať brigádnym generálom, čím by získal na prestíži aj platovom ohodnotení.

Vo februári Radičová túto žiadosť zamietla po tom, čo Mikulec odmietol správu o tunelovaní postúpiť ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi.

„Porušil rozkaz, neodovzdal dokumentáciu, skartoval spis. Následne som ho odvolala z funkcie,“ zdôvodnila rozhodnutie expremiérka.

Tým však celá vec neskončila. Podľa toho, čo odznelo v parlamentnom výbore Mikulec sa ambície  nevzdal ani po zmene vlády.

Minister obrany Martin Glváč nám potvrdil, že sa ho v súvislosti s touto kauzou pýtal aj na stretnutie s Robertom Ficom. „Pán Mikulec mi nedal adekvátnu odpoveď a jednoznačne na moju otázku neodpovedal,“ povedal nám Glváč.

Mikulec sa údajne priamej otázke vyhol. Úrad vlády sa k tomu odmietol vyjadriť. Mikulcovo stanovisko sa nám získať nepodarilo. Keď sme mu telefonovali, tvrdil, že nemá čas a druhýkrát mal údajne stretnutie.

Podľa informácií z ministerstva obrany sa pohybujú základné platy pridelencov v Bruseli do 10 000 eur mesačne, čo je podľa našich informácií s príplatkami až okolo 15 tisíc. Takéto platy môžu svojim kolegom napríklad závidieť aj profesní diplomati z ministerstva zahraničných vecí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu