Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Sadiki pred súdom: Chce byť stíhaný na slobode a dokázať svoju nevinu

Baki Sadiki
Baki Sadiki (Zdroj: polícia)

PREŠOV - Senát Okresného súdu (OS) v Prešove dnes na verejnom zasadnutí uznesením zrušil rozsudok okresného i krajského súdu vo vzťahu k Bakimu Sadikimu, ktorého pred dvoma rokmi odsúdili na 22 rokov väzenia za drogovú trestnú činnosť. Uznesenie, ktoré by malo povoliť znovu obnovenie procesu, zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť, nakoľko prokurátor voči nemu podal sťažnosť.

„Rozhodnutie senátu okresného súdu sme napadli vo všetkých výrokoch sťažnosťou a počkáme, ako rozhodne Krajský súd v Prešove,“ povedal novinárom prokurátor Peter Šufliarsky.
      
Voči Bakimu Sadikimu bolo vedené pojednávanie ako proti ušlému. Prvostupňový súd ho v júni 2011 uznal vinným z drogovej trestnej činnosti a verdikt následne potvrdil aj odvolací súd. Odsúdený sa zdržiaval na neznámom mieste až do decembra minulého roka, keď ho zadržali v Kosove a následne vydali na Slovensko, kde ho vzali do výkonu trestu. Po transporte na územie SR požiadal o obnovenie procesu.
      
Okresný súd rozhodol o povolení konania na základe legislatívy platnej do 1. septembra 2011, keď už proces prebiehal. Hovorca prešovských súdov Michal Drimák stručne vysvetlil, že tieto ustanovenia umožnili odsúdenému obnovenie procesu.
      
Baki Sadiki dnes pred súdom uviedol, že od januára 2010 sa zdržiaval v Srbsku, Macedónsku a Kosove a o prebiehajúcom trestnom stíhaní voči svojej osobe nevedel. Rovnako vraj nevedel ani o právoplatnom odsúdení a tvrdil, že tieto skutočnosti sa dozvedel až po zadržaní v Kosove. Konštatoval, že počas pobytu v zahraničí bol v kontakte so svojou rodinou na Slovensku, ale ani od nich o trestnom stíhaní nepočul.  
      
Prokurátori argumentovali, že odsúdený musel o skutočnostiach vedieť, čo podľa nich dokazuje aj výpoveď jednej zo svedkýň, ktorá ho v marci 2010 navštívila v Srbsku. Dôkazom vedomosti o stíhaní má byť podľa prokuratúry aj to, že rodina odsúdeného dala súhlas advokátovi, aby Bakiho Sadikiho zastupoval.
      
Senát dnes rozhodoval aj o spôsobe stíhania. V prípade, že dôjde k obnoveniu procesu, Baki Sadiki žiada, aby bol stíhaný na slobode. Pred senátom sľúbil, že v takom prípade sa bude zdržiavať na Slovensku so svojou rodinou a zúčastňovať sa na pojednávaniach. Dodal, že pred súdom i verejnosťou chce dokázať svoju nevinu.
      
Okresný súd však tejto jeho žiadosti nevyhovel a rozhodol, že v prípade obnovenia procesu Baki Sadiki bude prepustený z výkonu trestu a prejde do väzby.
      
Podľa pôvodnej obžaloby Baki Sadiki sa mal na území Slovenska spolu s ďalšími osobami dopustiť rozsiahlej drogovej trestnej činnosti. Súd ho uznal v roku 2011 vinným a uložil mu trest 22 rokov odňatia slobody. Verdikt potvrdil aj odvolací súd a rovnako potvrdil aj 15-ročné tresty pre spoluobžalovaných Juraja J. a Jána C.
      
Baki Sadiki spolu s ďalšími dvomi komplicmi mal v rokoch 2007 až 2008 zabezpečovať dovoz a distribúciu heroínu z Turecka. Minimálne šesťkrát mala na Slovensko prísť zásielka drog ukrytých v obuvi, časť z nej mala zostať na slovenskom území a zvyšok sa údajne prevážal do zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu