Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Učitelia sú nespokojní: Fico nedodržal, čo sľúbil!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica za svoj prvý rok vládnutia nenaplnila očakávania školských odborárov v oblasti odmeňovania pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov.

"Požiadavky formulované počas rokovaní a štrajku boli prijate len v nepatrnej miere a i ch doterajšie plnenie zo strany vlády nezabezpečuje reálne riešenie momentálnej zlej situácie," konštatuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) na Slovensku vo vyhlásení

Odborári sú presvedčení, že aj naďalej pretrváva poddimenzovanie celého školského systému, a to najmä v oblasti platov zamestnancov a v prísune peňazí na materiálne a technické zabezpečenie škôl a školských zariadení. Vláda podľa nich nereagovala na výzvu OZ PŠaV k postupovým krokom pri systémovom riešení problémov vo financovaní a odmeňovaní v rezorte školstva. "Text tejto výzvy je výsledkom spoločnej dohody a odzrkadľuje dlhodobé požiadavky, na splnení ktorých trvajú všetky zúčastnené organizácie. Ignorovaním takéhoto celoplošného prejavu vôle vláda SR iba potvrdila, že riešenie akútnych problémov školstva nepatrilo medzi jej priority," myslí si odborový zväz.

Na druhej strane za pozitívnu považujú snahu o zmenu viacerých dôležitých zákonov, najmä zákona o financovaní, zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, zákona o školskej správe a školskej samospráve, či zákona o odbornom vzdelávaní. Za správne považujú, že rezort školstva zastavil nekontrolované zaraďovanie škôl a školských zariadení do siete a uvedomil si potrebu racionalizácie a optimalizácie celej štruktúry. "Z tohto pohľadu však upozorňujeme na nevyhnutnosť prijať opatrenia na rekvalifikáciu či inú pomoc pre nadbytočných zamestnancov," dodávajú odborári.

Odborový zväz očakáva splnenie uznesenia Národnej rady SR, ktorým uložila vláde vypracovať návrh systémových zmien v školstve. "Daný materiál, s ktorým sme boli čiastočne oboznámení, v súčasnej podobe vo významnej miere obsahuje požiadavky OZ PŠaV na Slovensku formou postupových krokov a má ambíciu odštartovať pozitívne zmeny v odmeňovaní, financovaní a zefektívnení celého systému školstva," ukončili odborári. V prípade, že spomínaný návrh bude vládou prijatý a dôjde k uskutočneniu systémových zmien, vrátane plnenia ich požiadaviek, je OZ PŠaV na Slovensku pripravený pristúpiť k sociálnemu zmieru.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu