Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Školy pre postihnuté deti majú platiť tisícové dane, nemajú na ne peniaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Štátne základné a materské školy, ktorých zriaďovateľom sú odbory školstva obvodných úradov, nie sú podľa súčasnej legislatívy - na rozdiel od základných a materských škôl vo vlastníctve obcí, či stredných a vysokých škôl - oslobodené od platenia dane z nehnuteľností.

Viaceré bratislavské školy tak dostali nové výmery dane z nehnuteľností vo výške niekoľkých tisícok, kým vlani išlo o stovky eur. Riaditelia upozorňujú, že vyrubené dane nemajú z čoho zaplatiť; v jednej zo škôl predstavuje napríklad daň toľko, ako náklady na celú zimnú vykurovaciu sezónu.

Nové dane sa dotkli škôl, ktoré navštevujú postihnuté deti. Podľa novelizovaného zákona o miestnych daniach sú od dane z nehnuteľností oslobodené iba základné a materské školy vo vlastníctve obcí, ako aj stredné a vysoké školy. Základná škola s materskou školou pre deti a žiakov so sluchovým postihnutím na Drotárskej ceste v Bratislave tak má namiesto vlaňajšej zhruba 100-eurovej dane zaplatiť vyše 20.000 eur.

V rovnakej situácii je aj základná a materská škola pre deti so sluchovým postihnutím na Hrdličkovej - tá má zaplatiť takmer 15.000 eur. Základná a materská škola internátna pre slabozrakých a nevidiacich na Svrčej má zase zaplatiť daň okolo 10.000 eur, teda asi desaťnásobne viac ako vlani.

Špeciálna základná škola na Karpatskej ulici, ktorú navštevujú mentálne postihnuté deti, má zaplatiť daň vyše 18.000 eur. Okolo 10.000 eur z tejto sumy má škola zaplatiť za susednú budovu, ktorú za niekoľko desiatok eur ročne prenajíma Základnej škole Jelenia. Tú navštevujú aj deti s poruchami učenia. Jej zriaďovateľom je mesto, takže ZŠ Jelenia by vo vlastnej budove bola oslobodená od platenia dane. Všetci oslovení riaditelia štátnych škôl potvrdili, že na zaplatenie dane nemajú peniaze.

"Novelou zákona bola zrejme založená nerovnosť daňových subjektov - škôl priamo v zákone neuvedených ako oslobodené. Všeobecný princíp daňovej rovnosti nemôže obec konvalidovať vo svojom nariadení pre ostatné zákonom opomenuté subjekty, nakoľko tu tiež platí princíp daňovej rovnosti. Podľa nášho názoru by mal uskutočniť nápravu zákonodarca," povedala v reakcii na situáciu vedúca referátu mediálnej komunikácie bratislavského magistrátu Daniela Rodinová.

Podľa Ministerstva financií (MF) SR je však obec ako správca dane splnomocnená na zníženie alebo odpustenie dane okrem iného aj na stavby slúžiace školám a školským zariadeniam. "Teda v kompetencii bratislavského magistrátu je, aby vo všeobecne záväznom nariadení prijal riešenie podľa citovaného ustanovenia zákona. Môže tak urobiť k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia. Ak bratislavský magistrát nevyužil toto zákonné splnomocnenie, žiaľ, už nie sú právne možnosti na zníženie alebo odpustenie dane," napísali z tlačového MF.

Ako poukázalo MF SR, výnos dane z nehnuteľností je príjmom obcí a je na ich rozhodovaní, aké úľavy na dani na svojom území určia. "Legislatíva dáva široký priestor pre obce, aby podľa miestnych podmienok zvážili uplatnenie možných oslobodení a znížení dane z nehnuteľností," doplnilo MF. Bratislavský magistrát zatiaľ nereagoval na doplňujúcu otázku, či plánuje do budúcna v tejto oblasti vzhľadom na stanovisko MF SR nejaké zmeny. Rovnako doteraz neodpovedalo ani MF SR na otázku, či je podľa neho v poriadku, keď sú v súčasnosti niektoré školy oslobodené od platenia dane z nehnuteľností a niektoré nie.

Poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva Peter Osuský potvrdil, že situáciou by sa mala zaoberať mestská komisia pre školstvo, vzdelávanie a šport na svojom najbližšom zasadnutí. Jej termín zatiaľ nie je určený. Vzniknutú situáciu označil za nonsens a lapsus legislatívy a treba ju podľa neho urýchlene napraviť.

Problém sa netýka iba bratislavských škôl, ale napríklad aj škôl v Košiciach. Tým však mesto zatiaľ dane z nehnuteľností nevyrubovalo. "Mesto Košice špeciálnym základným a materským školám, ktorých nie je zriaďovateľom, na rok 2013 ešte daň nevyrubilo. S otázkou vyrubenia dane sa obrátime na Finančné riaditeľstvo (FR) SR v Banskej Bystrici, keďže doteraz sa týmto školám vyrubovala daň len v rokoch 2005 až 2006. Vzhľadom na to, ide o špeciálne základné a materské školy, ich zdanením by došlo jednoznačne k znevýhodneniu. Počkáme na verdikt a odporúčanie FR SR," uviedla hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová.

Na území Banskej Bystrice nie sú školy, ktoré by zo zákona neboli oslobodené od platenia dane z nehnuteľností. Hovorkyňa mesta Martina Kanisová však vysvetlila, že obce môžu podľa zákona oslobodiť aj spomínané školy od platenia dane z nehnuteľností. "Toto oslobodenie však musí byť obsahom všeobecne záväzného nariadenia obce. Ak nie je obsahom nariadenia, tak tieto základné školy v zriaďovacej pôsobnosti obvodných úradov nemajú právny nárok na oslobodenie," zhrnula.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu