Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mišenka už je doma: Z lietadla vystúpil v tričku, vysmiaty ako po návrate z dovolenky!

Viliam Mišenka v sprievode kukláčov na bratislavskom letisku. Zobraziť galériu (24)
Viliam Mišenka v sprievode kukláčov na bratislavskom letisku. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Slovák Viliam Mišenka, obvinený z viacerých vrážd, je už na Slovensku. Špeciál ministerstva vnútra ho priviezol krátko pred 12:45 na bratislavské letisko. Hľadaný zločinec bol v dobre nálade a aj napriek tomu, že mal na rukách putá, sa usmieval. Orgány už rozhodli o jeho vzatí do väzby. Do tej poputuje kvôli obvineniam v kauze zavraždenia údajného bratislavského bossa podsvetia Petra Čongrádyho.

Vládny špeciál Jak-40 prišiel do Bratislavy z Ríma. Do hlavného mesta Talianska dopravili hľadaného Slováka komerčnou linkou z Venezuely, kde sa ukrýval. Na bratislavskom letisku sa Mišenka takmer stretol s predsedom vlády Robertom Ficom. Ten z Bratislavy odletel väčším špeciálom Tu-154M do Bruselu, zhruba pol hodiny pred tým, ako na letisku pristál Mišenka.

Jozef Mišenka
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

 

Polícia začiatkom januára informovala, že protidrogová zložka polície vo Venezuele zadržala hľadaného Slováka Viliama Mišenku, na ktorého bolo vydaných päť zatykačov. Ako vtedy uviedol policajný prezident Tibor Gašpar, Slováka chytili počas prechádzky na pláži na ostrove Margarita. Slovenské orgány zaradili Viliama Mišenku do zoznamu celosvetovej akcie Interpolu Infrared. "Menovaný bol aj na tzv. červenom obežníku, ktorý vydáva Interpol," ozrejmil policajný šéf. Ide o zoznam najhľadanejších osôb, ktoré sa dopúšťali závažnej trestnej činnosti.

Mišenka sa istý čas zdržiaval na ostrovnom štáte Belize, kde sa skrýva aj iný hľadaný Slovák, Karol Mello. Polícia potvrdila, že Mišenka Belize opustil po tom, ako tamojšia polícia Karola Mella zatkla.

Bratislava, 12:45: Mišenku kukláči vyvádzajú z vládneho špeciálu s putami na rukách.
Zobraziť galériu (24)
Bratislava, 12:45: Mišenku kukláči vyvádzajú z vládneho špeciálu s putami na rukách.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Minister vnútra Robert Kaliňák vyhlásil, že polícia si v prípade Mišenku splnila svoju úlohu a na ťahu sú prokuratára a súdy. Dodal, že polícia sa snaží plniť si úlohy aj v prípade Karola Mella, no pripustil, že zatiaľ sa jej to nepodarilo. Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že Mišenku z Venezuely na Slovensko formálne nevydali, ale vyhostili. "Bol z Venezuely vyhostený vzhľadom na to, že porušil pobytové zákony a teda sa neskúmala jeho tresná minulosť na Slovensku tak, ako by to vyžadovalo vydanie," informoval Gašpar.

Mišenku z vládneho Jaka previedli priamo na ploche do bezpečnostného auta.
Zobraziť galériu (24)
Mišenku z vládneho Jaka previedli priamo na ploche do bezpečnostného auta.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Mišenku následne predviedli do budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, ktorý rozhodol o vzatí obvineného do väzby. Médiá o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Obvinený je zo štyroch vrážd. "Dôvodom väzby je možná obava z úteku, ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Obvinený podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR," pokračovala Kudjáková. "Väzba začína plynúť dnešným dňom, čiže 7. februára od 10.10 h a bude sa vykonávať v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici," dodala hovorkyňa.

"Prekvapili ma všetky dôvody, ja som nevidel väzobné dôvody. Bližšie to odôvodníme v písomnom odôvodnení sťažnosti, ktoré pôjde na NS SR," uviedol jeho obhajca Igor Cibula. Na novinársku otázku, prečo odmietol Viliam Mišenka vypovedať, obhajca odpovedal: "Bol veľmi unavený po ceste, povedal mi, že tri dni nespal a potrebuje sa na svoju výpoveď dôkladne pripraviť." Podľa obhajcu pôsobí Mišenka pokojným a vyrovnaným dojmom, akurát na ňom badať únavu. Rozhodnutie tiež prijal v pokoji.

Viliama Mišenku privádzajú do
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Viliama Mišenku obvinili v prípade výbuchu v topoľčianskej firme Euromont TO v auguste 2009. Podľa polície zabezpečil výbušninu. Podľa medializovaných informácií v júli 2011 ho obvinili aj z vraždy Jozefa Gudábu z marca 2003. Podľa polície sa podieľal aj na vražde Františka Marka, ktorá sa stala v októbri 1996 a z ktorej obvinili Karola Mella. V máji minulého roku Viliama Mišenku obvinili aj v prípade vraždy mafiánskeho bosa Petra Čongrádyho, ktorá sa stala v septembri 2004 v Bratislave. Viliam Mišenka údajne financoval nákup zbraní. Obvinený bol aj z vraždy podnikateľa Jána Krišku, ktorá sa stala na jeseň v roku 2001, ale obvinenie mu v tomto prípade napokon zrušili. Okrem toho Viliama Mišenku v roku 2000 obžalovali spolu s ďalšími z krádeže 173 miliónov korún (viac ako 5 miliónov eur) z trezoru VÚB v Nitre. Prípad sa stal v januári 1996. Minulý týždeň Najvyšší súd SR zbavil Viliama Mišenku obžaloby v prípade vraždy jeho synovca Jozefa Mišenku.

Prílet hľadaného Viliama Mišenku
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prílet hľadaného Viliama Mišenku
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prílet hľadaného Viliama Mišenku
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prílet hľadaného Viliama Mišenku
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu