Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ďalšie trestné stíhanie v kauze Gorila: Súvisí s elektrárňami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Polícia v najbližších dňoch podľa denníka Pravda spustí v kauze Gorila ďalšie trestné stíhanie vo veci, a to pre podozrenia zo zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Stíhanie by sa podľa denníka malo týkať aktivít súvisiacich so Slovenskými elektrárňami a s talianskym Enelom ešte z čias privatizácie počas druhej Dzurindovej vlády. „Vyplýva to z výpovedí svedkov a dokumentov, ktoré sa podarilo získať vyšetrovateľom,“ uviedol pre Pravdu zdroj z justičného prostredia, ktorý si neželal byť menovaný.

Rozhodnutie o začatí trestného stíhania by prokurátor mohol dať podľa informácií denníka najneskôr do začiatku budúceho týždňa. V spise Gorila, ktorý sa objavil na verejnosti, sa podľa zdroja Pravdy o týchto skutočnostiach priamo nepíše.

Vyšetrovateľ tímu, ktorý rieši kauzu Gorila, ich mal získať výsluchmi a z dokumentov, ktoré má k dispozícii. Denník Pravda napísal, že vzhľadom na charakter trestného stíhania, a to, že okolnosti spisu Gorila popisujú roky 2005 a 2006, by sa stíhanie mohlo týkať privatizácie elektrární. Práve k spôsobu privatizácie podniku z roku 2006 sa v stredu podľa Pravdy vynorili aj ďalšie pochybnosti, a to po rokovaní Ficovej vlády.

Denník pripomína, že v roku 2005 bol exminister financií Ivan Mikloš pri dohode, že vládny kabinet po privatizácii neuvidí z elektrární dividendy do roku 2010, aby sa dostavali Mochovce, a to bez záväzných termínov. Taliani však s dostavbou meškajú, a tak ešte prvá Ficova vláda termín nevyplácania dividend posunula na rok 2014 a v stredu po tlaku Talianov súhlasila s posunom až na rok 2017. Štát tak bude zrejme najmenej 12 rokov po privatizácii bez dividend.

Mikloš v stredu potvrdil, že aj po oznámení ďalšieho odsúvania vyplácania podielov na zisku trvá na tom, že predaj väčšinového podielu vo firme bol správny krok. Denníku Pravda to odkázal po svojej poslaneckej asistentke.

Podľa Pravdy je zrejmé, že druhá Dzurindova vláda sa pri privatizácii Slovenských elektrární prepočítala. Nechala totiž talianskemu Enelu v podniku na investície dividendy zo ziskov, ktoré by inak štát ako 34-percentný akcionár mohol inkasovať. Kabinet vtedy odhadoval, že takto Enelu nechá za roky 2006 až 2010 spolu asi 33 miliónov eur. Teraz sa však ukázalo, že štát sa vzdal sumy, ktorá prekračuje 300 miliónov eur. Zisky elektrární totiž po zdražení elektriny prudko narástli, čo sa pred predajom predpokladalo, ale Mikloš tvrdí, že to v roku 2005 netušil.

Pred Miklošom predaj elektrární dolaďoval bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko. Po Miklošovi zase transakciu, pri ktorej štát za 66 percent akcií podniku dostal zatiaľ vyše jednu miliardu eur, formálne doladil exminister hospodárstva Jirko Malchárek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu