Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dzurinda stráca SDKÚ: Frešo vykopol jeho kontroverzného kamoša z daňovej kauzy!

Mikuláš Dzurinda a Ondrej Ščurka Zobraziť galériu (2)
Mikuláš Dzurinda a Ondrej Ščurka

BRATISLAVA - Miestny zväz opozičnej SDKÚ-DS v Nitre, ktorého predsedom bol okresný predseda strany v Nitre Ondrej Ščurka známy z kauzy daňového riaditeľstva, by mal zaniknúť. Rozhodlo o tom jednomyseľné dnešné Prezídium strany, ktoré to odôvodnilo nepriaznivými politickými výsledkami tohto zväzu.

Podľa šéfa SDKÚ-DS bolo toto rozhodnutie motivované dlhodobo neriešenými problémami ako aj nepriaznivými výsledkami strany v tomto kraji. "Pán Ščurka je predseda miestneho zväzu, takže samozrejme aj jeho sa to týka a keď hovorím o politickej zodpovednosti, tak aj veľmi jemne naznačujem, že to súvisí aj s politickou zodpovednosťou a správaním sa pri kauze daňový úrad," priblížil Frešo s tým, že ide o "čisto politické rozhodnutie".

Miestny zväz SDKÚ-DS v Nitre sa po zrušení vybuduje nanovo. Jeho členovia sa môžu v strane preregistrovať, pričom o každom z nich individuálne by malo rozhodnúť Prezídium SDKÚ-DS. "Chcem, aby si prezreli dôvody (zrušenia), aby si každý zvážil v akej SDKÚ-DS chce byť a bude a podľa toho sa potom Prezídium aj rozhodne," uviedol šéf opozičnej strany.

Ondrej Ščurka sa do povedomia verejnosti dostal najmä po tom, ako jeho firma Nitra Invest získala počas vlády Ivety Radičovej zákazku na prenájom budovy pre daňový úrad v Košiciach. Táto skutočnosť vyvolala podozrenia zo straníckeho klientelizmu, čo spočiatku pripustila aj predsedníčka vlády. Naopak, na stranu Ščurka sa postavil vtedajší minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). Rozhodnutie uzatvoriť zmluvu o prenájme so spoločnosťou kritizovala tak Aliancia Fair-play, ako aj Transparency International Slovensko.

Nejde o prvú personálnu zmenu v rámci strany od nástupu nového vedenia. V lete už SDKÚ-DS vymenila pokladníka Igora Kuceja, s ktorého menom sa spájalo v médiách viacero podozrení. V jednom prípade po spochybňovanom financovaní strany sa dokonca vtedajší predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda rozhodol stiahnuť z čela kandidátky pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Kucej sa celkom osemkrát spomínal aj v spise Gorila.
 

Ščurka považuje zrušenie miestneho zväzu SDKÚ-DS za nehoráznosť

Zrušenie miestneho zväzu SDKÚ-DS v Nitre považuje jeho predseda Ondrej Ščurka za nehoráznosť. Ako skonštatoval, doteraz nepozná žiadne konkrétne dôvody, pre ktoré bol nitriansky miestny zväz strany zrušený. „Nerozumiem celej veci a to, čo sa udialo, je nehoráznosť,“ konštatoval Ščurka.  

„Doteraz nás nikto neupozornil na nejaké vážne problémy, pochybenia, ani na to, že by sa v Nitre konalo niečo v rozpore so stanovami strany. Jediné čo sa udialo je, že mi Štefan Kužma navrhol, aby som vystúpil zo strany, lebo inak rozpustia miestny zväz. Nebol však schopný uviesť jediný dôvod, prečo by som tak mal spraviť,“ povedal Ščurka.

Podľa jeho slov už predsedníctvo nitrianskeho miestneho zväzu SDKÚ-DS vydalo k rozhodnutiu prezídia vyhlásenie. „Uvádzame v ňom, že ide o nehoráznosť a žiadame o uvedenie konkrétnych dôvodov zrušenia zväzu,“ povedal. Zároveň potvrdil, že sa chce odvolať na stranícky súd. „Považujem to nielen za útok na moju osobu, ale aj za nešťastný akt voči strane. Zvlášť v čase, keď prebiehajú rokovania o koalícii pred župnými voľbami,“ pripomenul Ščurka.  Nepredpokladá, že na straníckom súde bude úspešný a preto bude musieť dôjsť k preregistrácii členov nitrianskeho miestneho zväzu.

„Je možné, že po tomto akte bude zväz oslabený a po preregistrácii poklesne počet jeho členov. Mám už reakcie viacerých, že sa preregistrovať nepôjdu, pretože to pokladajú za ponižujúce,“ povedal. Zároveň zdôraznil, že on sám o odchode z SDKÚ-DS neuvažuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu