Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Padá politická hlava Novej väčšiny: Lipšica stíhajú kvôli Gorile!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia začala podľa portálu denníka Hospodárske noviny (HN) hnonline.sk ďalšie trestné stíhanie v súvislosti s kauzou Gorila. Podozrivým je podľa informácií HN exminister vnútra Daniel Lipšic.

Ide o viaceré prečiny a zrejme aj zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa. Lipšic sa toho mal dopustiť podľa HN napríklad zverejnením blogu "O Gorile a Kačke", v ktorom naznačil, že finančník Penty Jaroslav Haščák mal vyplatiť exministrovi Jirkovi Malchárkovi províziu.

Generálna prokuratúra (GP) SR vykonáva dozor nad trestným stíhaním pre podozrenie z trestných činov ohovárania, poškodzovania cudzích práv, ohrozenia utajovaných skutočností a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Vladimíra Gedrová.

Podľa medializovaných informácií portálmi hnonline.sk a sme.sk, trestné stíhanie súvisí s mediálnymi vyhláseniami exministra vnútra Daniela Lipšica o praní špinavých peňazí v Privatbanke a s jeho blogom, v ktorom naznačil, že bývalý minister hospodárstva Jirko Malchárek dostal od finančníka z Penty Jaroslava Haščáka províziu.

"Trestné stíhanie začal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry 20. decembra 2012 po vyhodnotení trestného oznámenia. Generálna prokuratúra SR na začatie trestného stíhania nevydávala žiaden pokyn," povedala Gedrová. Dodala, že v súčasnosti sa vedie trestné stíhanie vo veci a žiadna osoba obvinená nebola. Ďalšie podrobnosti nespresnila. Podľa policajného prezidenta sa stíhanie začalo na základe viacerých podaní. "Či je niekde v pozadí podozrivý minister vnútra alebo ďalšie osoby, to je len teória," povedal Tibor Gašpar.

Prezídium Policajného zboru v dnešnom stanovisku uviedlo, že polícia prijala prostredníctvom GP SR trestné oznámenia viacerých fyzických a jednej právnickej osoby pre možné podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov viacerými osobami. "Z uvedeného dôvodu bolo nutné po konzultácii s dozorovými prokurátormi Generálnej prokuratúry SR začať trestné stíhanie vo veci za štyri skutky," povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Zdôraznila, že polícia je povinná preveriť trestné oznámenie podané kýmkoľvek a bez rozdielu voči komu smeruje. "Výsledkom tohto prešetrenia môže byť zastavenie trestného stíhania alebo vznesenie obvinenia voči konkrétnej osobe za konkrétny trestný čin," povedala hovorkyňa.

Privatbanka potvrdila, že koncom marca 2012 podala trestné oznámenie na základe podozrenia, že boli spáchané trestné činy ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva a zneužívanie právomoci verejného činiteľa. "A to vzhľadom na porušenie povinnosti mlčanlivosti a poskytnutie informácií, ktoré podliehajú bankovému tajomstvu ministerstvom vnútra," povedal riaditeľ odboru marketingu Privatbanky Milan Ondrej. Sto percent akcií Privatbanky vlastní finančná skupina Penta. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu