Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Policajný prezident Gašpar: Vyšetrovací tím Gorila je činný, nerobí prieťahy

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyšetrovací tím Gorila nerobí podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara zbytočné prieťahy.

"Je činný a pracuje priebežne," uviedol. "Má potrebné materiálno-technické vybavenie a také personálne obsadenie, aby mohol prinášať výsledky," dodal. V stredu 9. januára uplynie rok odvtedy, čo bývalý minister vnútra Daniel Lipšic zriadil špecializovaný tím, ktorý sa má zaoberať vyšetrovaním okolností kauzy Gorila.

Správu o stave vyšetrovania podľa vyjadrenia hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry Andrey Predajňovej špeciálny prokurátor už dokončuje a minister vnútra by ju mal odprezentovať v národnej rade tento mesiac. "V trestnej veci sa naďalej vykonávajú vyšetrovacie úkony, preto nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie,“ podotkla Predajňová.

Minister vnútra Robert Kaliňák ešte pred Vianocami povedal, že vo vyšetrovaní "určitý pokrok nastal, sú otvorené dve nové trestné stíhania". O tom, či by do roka a do dňa od zriadenia vyšetrovacieho tímu mohlo byť vznesené aj obvinenie, nechcel hovoriť. "Nemôžem byť veštec v tejto veci, nie som orgán činný v trestnom konaní," povedal. Podľa neho je rezort vnútra v tomto prípade skôr ako logistická firma.

Zriadenie vyšetrovacieho tímu Gorila sa udialo krátko po tom, ako sa 20. decembra 2011 dostal do médií link na niekoľkostranový údajný spis SIS. Dokumenty s názvom Gorila a Gorila 1 vypovedajú o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Hoci sa potvrdilo, že akciu s názvom Gorila SIS skutočne uskutočnila, pravosť spisov zverejnených na internete nie je dokázaná, naopak, viacerí aktéri figurujúci v dokumentoch autenticitu informácií spochybnili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu