Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Údajný boss jakšíkovcov ma na krku novú, už tretiu kauzu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Libor Jakšík, považovaný za jedného zo šéfov bratislavskej skupiny jakšíkovcov, ktorý je obvinený a obžalovaný v dvoch prípadoch vydierania, je najnovšie obvinený v ďalšej, tretej kauze. Sudca Okresného súdu Bratislava I dnes rozhodol o jeho väzobnom stíhaní aj v tomto prípade.

Obžaloba v tejto kauze bola podaná 21. septembra. "V zmysle trestného poriadku súd dnes rozhodoval o ponechaní obvineného vo väzbe po podaní obžaloby. Okresný súd Bratislava I rozhodol tak, že obvineného L. J. ponechal vo väzbe. Obvinený podal sťažnosť proti uzneseniu o ponechaní vo väzbe," informoval dnes hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

O tomto najnovšom prípade a ďalších iných závažných kauzách bude vo štvrtok 4. októbra informovať riaditeľ Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry (GP) Peter Šufliarsky a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Informovala o tom hovorkyňa GP Vladimíra Gedrová.

Skupina jakšíkovcov je pokladaná za jednu najsilnejších v Bratislave. Libor Jakšík a Ivan J., bývalí príslušníci polície v minulosti spolupracovali so zastreleným podnikateľom Jozefom Svobodom. Vlastnili sieť podnikov a mali rozličné iné podnikateľské aktivity. Skupina údajne pôsobila z bratislavskej časti Dúbravka.

Senát Okresného súdu Bratislava I odročil na začiatku septembra proces s Liborom Jakšíkom a ďalšími štyrmi spoluobžalovanými v prvej kauze vydierania na druhý októbrový týždeň. Prítomní boli vtedy na procese štyria obžalovaní, okrem jedného. Troch z obžalovaných, vrátane Libora Jakšíka eskortovali na hlavné pojednávanie z väzby. Na odročenom októbrovom procese by mali vypovedať ďalší svedkovia. KS zamietol 11. júla napriek prísľubu a kaucii prepustenie Libora J. z väzby. O prepustení z väzby sa usiloval tento rok neúspešne viac razy.

O obavách a strachu hovoril na poslednom májovom pojednávaní architekt, ktorý pre Libora Jakšíka pripravoval návrh reštaurácie na bratislavských Dlhých dieloch. Konflikt vznikol po tom, ako ho mal Libor Jakšík obviniť z toho, že neplní dohody. V prípade sú okrem Libora J. obžalovaní z vydierania a nebezpečného vyhrážania ďalší štyria muži.

"Nabúralo mi to celý život," povedal v máji pred súdom architekt. Libor Jakšík sa mu nielen vyhrážal, ale ho aj napadol. Navyše musel podpísať prázdny papier so svojím rodným číslom, ktorý mu obžalovaný mal vrátiť, až keď splní všetky úlohy. Problémy sa začali v roku 2008. "Všetky zákazky, ktoré som mal, som odsunul a venoval som sa iba tej reštaurácii," povedal svedok. Po čase sa obrátil na políciu.

Na súde vypovedal aj ďalší z poškodených. Libor Jakšík a ďalší muži sa mu vyhrážali, že ho zničia. Chceli od neho kúpiť pozemok, ale vypýtal si vyššiu cenu ako tú, za ktorú ho pôvodne kupoval. Libor J., Fedor B. a Marián S. to vraj vyhodnotili tak, že ich chce oklamať. Posledný z menovaných na súde povedal, že svedok klame, pretože v tomto čase a aj potom boli dobrými priateľmi a navštevovali sa.

Obvinení Libor Jakšík, Marián S., Rastislav T., Fedor B. a Matúš T. sa mali trestnej činnosti dopustiť v rokoch 2008-2010. Za vydieranie im hrozí väzenie na štyri až desať rokov, za nebezpečné vyhrážanie najviac rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu